Tof doen tijdens je 21-diner

Tof doen tijdens je 21-diner

06 april 2016 door Mats
Deel deze pagina

Tof doen tijdens je 21-diner

Je hebt net heerlijk gegolfd, houtgehakt of een trekker race gedaan in de polder. Je komt aan bij het geboortehuis van je drinkmaatje, met wie je drie jaar geleden een club hebt gevormd. Bij binnenkomst krijg je een speciaalbiertje in je handen gedrukt om de kelen een beetje nat te maken, maar het echte werk moet nog beginnen.

Na het veel te zware biertje trek je een mooi gekreukt jasje aan, je doet een das om en hebt nog even de laatste regels van het lied dat je hebt geschreven uit je hoofd geleerd. Het is tijd om aan tafel te gaan. Maar het echte werk moet nog beginnen.

De ouders van je clubgenoot waren er vanmiddag niet bij, die hebben in de keuken gestaan. Maar daar gaat het niet om tijdens een 21-diner, het gaat om de wijnen. Traditiegetrouw wordt er wijn geschonken, maar hoe kan je op dat moment een beetje intellectueel, welvarend, snobistisch en vooral tof overkomen? Nu begint het echte werk:

Als eerste, proef op de goede manier, dat is nog eens tof! Eerst ruiken, dan walsen en naar het glas kijken, weer ruiken, slok nemen en een beetje zuurstof in je mond laten komen, daarna de wijn door je hele mond laten gaan en als laatste doorslikken. Goed gedaan, je ziet er intens intellectueel uit.

Wanneer je een slok van rode wijn neemt voel dan even met je tong over je voortanden, wanneer deze ruw aanvoelen gaat het om een tanninevolle wijn. Kom je met dit weetje dan dondert iedereen van z’n stoel.  

Het gebeurt vaak dat de wijn te koud of te warm wordt geschonken. Zeg dan even heel subtiel: ‘ik laat hem even staan, kan ‘ie even chambreren.’ Om vervolgens je zin af te maken met: ‘wist je trouwens dat je van rode druiven, witte wijn kunt maken? Dat komt doordat je kleurstoffen van een druif in de schil zitten.’ Op dit moment heeft iedereen nog veel meer respect voor je.

Heb je van tevoren gezien welke druivensoort er geschonken, doe dan alsof je een bepaald aroma hebt ontdekt. Chardonnay ruikt naar exotisch fruit, Sauvignon Blanc ruikt naar gemaaid gras en Viognier ruikt naar bloemen. Voor rode wijnen geldt: Merlot ruikt naar kersen, Cabernet Sauvignon naar zwarte bessen en Syrah naar bramen. Top je bent er, iedereen denkt dat je vinoloog bent.

Wat uiteindelijk het belangrijkste is, is dat je nooit met een leeg glas zit. We hebben tijdens een 21-diner immers allemaal last van oenophobia.