Creativiteit op z'n tijd

Creativiteit op z'n tijd

26 september 2017 door Merel
Deel deze pagina

Back in the days – toen ik nog in groep 1 van de basisschool zat, deed ik niets liever dan hele dagen kleuren. Terwijl mijn klasgenootjes met Knex of ‘vader en moedertje’ speelden, zat ik het liefst in de kleurhoek. Daar lagen tientallen blanco velletjes én kleurpotloden op me te wachten. De liefde voor creatief zijn groeide toen ik in groep 3 leerde schrijven. Nu, ruim dertien jaren later, is deze passie alleen maar groter geworden.

Van knutselen en frutselen tot het schrijven van gedichten – ik vind het allemaal superleuk om te doen. Sinds een aantal maanden ben ik bezig met ‘art journaling’, waarbij je als het ware een schetsboekje vol plakt met herinneringen (in de vorm van foto’s, verf, bonnetjes: noem maar op). Het fijnste hieraan vind ik dat niets te gek is. Je hebt zelf de controle over hoe je eigen journal invult. Wil je er een typisch studentenboekje van maken (inclusief bierviltjes en eigen recepten voor de perfecte studentenmaaltijd), dan kan dat! Als je je verveelt tijdens het reizen met het openbaar vervoer, kun je portretjes maken van je medereizigers. Mooi hoeft het niet te zijn, zolang het maar lekker creatief is.

Hieronder een aantal voorbeelden van mijn werk:

Zoals je kunt zien, houd ik ervan om vrolijke kleuren te gebruiken in mijn journal. Daarnaast voeg ik vaak mijn eigen teksten toe. Als je je journal zo persoonlijk en uniek mogelijk wil maken, is het leuk om je schrijfsels te gebruiken. Het hoeft natuurlijk niet perse.

Ik krijg vaak vragen hoe je begint met zo’n boekje. ‘Wat heb je allemaal nodig?’ ‘Hoe doe je dat?’ Mijn tip is altijd om te beginnen met de materialen die je al in huis hebt. Naast de essentiële benodigdheden (notitieboekje, schaar, papier, lijm), kun je gebruiken wat in je kamer ligt. Een sticker; tekening, kleurkaartjes van de Praxis, een supermarktbonnetje: ga zo maar door.

Zo zie je maar, knutselen is niet alleen maar leuk als je jong bent! Als je het leuk vindt om je hobby uit te voeren, blijf je ook doorgroeien in je creativiteit. Ik moedig je dan vooral ook aan om jouw creatieve hobby uit te voeren! Was er iets wat je vroeger heel leuk vond om te doen, maar je doet het niet meer met de smoes dat je geen tijd hebt? Ga het nu doen!

Daarnaast, als jij ook een bijzondere hobby hebt, schrijf me dan vooral een mailtje (merelhoekstra@hotmail.nl). Wie weet schrijf ik dan een blog over jou!

(P.S. Wil je meer zien van mijn journals? Ik post ze allemaal op mijn Instagram account: @mereljournals.)