De beste podcasts voor studenten in 2018

De beste podcasts voor studenten in 2018

31 mei 2018 door Merel
Deel deze pagina

Wat zijn podcasts ook al weer? Het zijn eigenlijk audiobestanden die je op ieder moment van de dag kunt afspelen. De onderwerpen van podcasts verschillen enorm. Er zit dus voor iedereen wel iets leuks bij én vaak leer je er nog iets van. Kun je de bomen door het bos niet meer zien en wil je weten wat de beste podcasts zijn voor studenten in 2018? Ik ga je helpen.

Content, marketing & media

  1.  The Brief (te beluisteren op Spotify en SoundCloud)

The Brief is een tweewekelijkse podcast waarbij marketing nieuws tot social mediatrends worden besproken. Elke aflevering schuift iemand uit het vak aan om zijn of haar expertise te delen. Heb je altijd al willen weten hoe het achter de schermen gaat bij bedrijven als Nu.nl en Snapchat? Dan mag je dit niet missen!

  1. The Best Social Podcast (te beluisteren op Spotify en SoundCloud)

In deze podcast worden er maandelijks onderworpen besproken die iedereen op social media aangaat. Hierbij gaat het om gesprekken die net zo goed in de kroeg op tafel gegooid kunnen worden, maar dan zonder dubbele tong. Je zal je niet vervelen met gasten als de chef van Linda Nieuws en BNN-presentator Tim Hofman.  

  1. How Life Works (te beluisteren op SoundCloud)

In deze Vlaamse podcast wordt er gepraat over de impact van technologie op jouw leven. Volgens de makers zal dit leiden tot meer begrip over de veranderende maatschappij. Deze podcast is erg interessant als je meer wil weten over hoe slimme robots een impact kunnen hebben op jouw toekomstige werkveld.

Psychologie

  1. Invisibilia (te beluisteren op NPR)

Invisibilia is Latijn voor ‘onzichtbare’ dingen. Deze podcast gaat vooral over leuke en gekke hersenspinsels die je aan het denken zetten. Dit varieert van belangrijke levensvragen tot eigenzinnige metaforen. Dat klinkt spiritueel, maar valt gelukkig best mee. Een aanrader!

  1. Iets doen, hoe doe je dat? (te beluisteren op VPRO)

Waar begin je als je een tastbare bijdrage wilt leveren aan een betere wereld? Kruip je achter je computerscherm of loop je mee met een demonstratie? In deze driedelige podcast kom je erachter hoe je de wereld beter kunt maken: als activist, politicus of gewoon als jezelf.

  1. The Daily Boost (te vinden op Spotify)

Je herkent het vast en zeker: gedurende of aan het einde van het schooljaar is de motivatie ver te zoeken. Deze podcast is niet alleen uniek en grappig, maar je leert een heleboel technieken waarbij je je schoolwerk kunt balanceren en zo succesvol aan de slag kunt gaan. 1+1 = 2, toch?

Recht en criminaliteit

  1. De Kasteelmoord (te beluisteren op VPRO)

Deze vierdelige podcast gaat over een van de meest beruchte moordzaken in België. De onderwerpen gaan over hoe de media invloed had op de zaak en of justitie kansen heeft gemist. Toegegeven – het is wel een tikkeltje spannend. Daar moet je tegen kunnen. Vooral de verschillende perspectieven van de zaak geven je veel inzicht in de zaak en het is een must-listen voor crimeshows liefhebbers.

  1.  Radio Rechtsstaat (te beluisteren op SoundCloud)

De rechtsstaat gaat iedereen aan. Aan de hand van gesprekken met deskundigen over inburgering, strafrecht of vrijheid van meningsuiting krijg je meer duidelijkheid over wat de rechtsstaat inhoudt. Of je nu een student Rechten bent of meer wilt weten over het Nederlandse recht, hier ben je op de goede plaats.

Geschiedenis en wetenschap

  1. Tijdgeest (te beluisteren op VPRO)

Tijdgeest is een serie over merkwaardige misvattingen en achterhaalde overtuigingen uit het verleden, die nu in onze tijdgeest worden geplaatst. Op zoek naar korte geschiedenislessen om je kennis bij te spijkeren? Zoek niet verder: elke aflevering duurt maar twaalf minuten en is hartstikke leerzaam.

  1. Science VS (te beluisteren op Spotify)

In het tijdperk van fake news heb je deze podcast nodig – alle onderwerpen die besproken worden zijn namelijk op wetenschap berust. Aan de hand van onderwerpen die variëren van klimaatverandering tot ware liefde, zal je ontdekken wat wordt ondersteund door de wetenschap en wat niet. Laat je verrassen.

Natuurlijk zijn deze podcasts niet alleen heel geschikt voor studenten. Als je ze leuk vindt, vertel het door aan je familie, leraren of collega’s. Wil je nog meer leuke podcasts ontdekken? Nog eentje dan, om het af te leren: als je naar gênante, echtgebeurde verhalen wil luisteren, zal je genieten van de podcast ‘Echt gebeurd’ (op Spotify en SoundCloud).