Een ode aan Groningen

Een ode aan Groningen

24 juni 2017 door Merel
Deel deze pagina

Ik heb Groningen nog nooit ervaren als stille stad. Overal gebeurt wel iets. Dat zie ik aan de markthandelaren die wekelijks hun blokjes kaas en harinkjes tentoonstellen. ‘Gaat weg voor maar twéé euro!’ ‘Een euro, hiero!’ Ook zie ik het aan de hoeveelheid jongeren, onderweg naar hun toekomst. ‘Ik ga vandaag écht niet leren voor mijn toets,’ hoorde ik laatst nog een meisje tegen haar moeder zeggen. Haar moeder had een prachtig wederwoord: ‘nait soezen moar broezen,’ oftewel: geen woorden, maar daden.

Dat is ook precies de reden waarom het evenement Groninginnedag zoveel bezoekers trekt. Natuurlijk zijn herinneringen mooi, maar hoe leuk zou het zijn om deze te herbeleven? Immers: geen woorden, maar daden. Iedereen heeft wel iets met Groningen. Of het nu de nachten doorhalen in je favoriete kroeg is of het afspeuren van vintagewinkels; de nostalgie van Groningen heeft iedereen in zijn macht.

Hoewel ik hoop dat Groningen mij voorlopig onderdak biedt, denk ik aan wat ik ga missen aan de stad als ik hier weg ga. Wat brengt dat nostalgische in mij naar boven? Er zijn een aantal plaatsen (zoals de Grote Markt of het Noorderplantsoen) waar iedereen altijd aan denkt bij Groningen, maar er is meer dan dat. Voor mij is Groningen één groot boek waar je absoluut niet kan verdwalen. Het boek staat vol met tientallen verhalen. Verhalen over dronken worden, je eerste kus en pizza eten als ontbijt (omdat het kan). Hoewel het boek gedurende de jaren ergens in een stoffige hoek belandt, zal je het nooit weggooien. Herinneringen die goud waard zijn doe je toch ook niet weg?

Als ik thuishaven Groningen verlaat over een aantal jaren, zal ik met plezier terugdenken aan de drukke stad. De marktkramen die koopjesjagers met gemak om hun vinger winden, de heerlijk Groningse uitspraken (mijn ultieme favoriet: “dikke moaze kweken kinn wie allemoal wel’’, zoek zelf maar op wat dat betekent) en ga zo maar verder. Ik beloof je, Groningen, dat ik een keertje terugkom. Al is het maar voor even. Erewoord.