Examenstress

Examenstress

10 april 2017 door Merel
Deel deze pagina

De examens komen er weer aan. Kauw je op je potloden door de spanning, heb je je stressbal bij de hand, drink je liters koffie om vervolgens als een bezetene rondjes te rennen door de kamer? Dan is deze blog wellicht interessant voor jou.

Hoewel het voor mij al weer een kleine twee jaar geleden is, kan ik me nog goed herinneren hoe de examens gingen. Hoewel elke leraar je op het hart drukt om op tijd te beginnen, gaat dat toch niet altijd zo soepel als je in eerste instantie gedacht had. Wat dacht je bijvoorbeeld van de series waar je nog aan moet beginnen of die ene afspraak met vrienden die al maanden op de planning staat? De examens wuif je voor nu even weg – dat komt nog wel. Toch komen ze opeens heel snel. Het is te vergelijken met de snooze knop op je wekker die je maar blijft indrukken totdat je écht, écht, écht uit bed moet. Je hebt welgeteld tien minuten om je klaar te maken en de bus te halen. De bus wacht echter niet. Examens ook niet.

Voordat je het weet is het zover en zit je in een muffe gymzaal. De geur van ongewassen gymshirtjes en zweetschoenen hangt nog in de lucht. Je examen ligt voor je op een onstabiel tafeltje. Omdat er geen nietjes in de stapel papieren zitten, ben je de eerste tien minuten bezig met het uitvogelen van de volgorde. Naast je kauwt iemand op een wortel. De eerste zweetdruppeltjes ontstaan op je voorhoofd.

Als je niet zo druk bezig zou zijn met het maken van je examen, zou je bijna medelijden krijgen met de surveillanten. Je hebt verschillende types surveillanten. Zo heb je de man met een blokjesblouse die eruitziet alsof hij constant in slaap sukkelt, de vrouw met grijze lokken die drie uur lang schichtig checkt of iemand aan het spieken is en tot slot het koppel dat elkaar elk halfuur een bakkie koffie moet geven. Dat bakkie koffie gaat natuurlijk gepaard met geratel van kopjes en suikerklontjes. ‘Wil jij ook een, Gea?’ ‘Ja graag Henk, maar dan wel zonder suiker!’ Jaloers kijk je toe hoe Gea de warme inhoud naar binnen giet. De klok vertelt je dat er al anderhalf uur voorbij is en jij bent nog niet eens halverwege. Concentreren is ook een vak.

Tot slot wil ik je nog een paar adviezen meegeven. Ja, examens zijn een big deal, maar dat overleef je echt wel. Het is vooral belangrijk om rustig te blijven en de tijd te nemen. Als er iets is wat ik van mijn vader heb geleerd, is het wel de volgende tip: ‘De vraag doorlezen. Nog een keer lezen. Vraag je af: wat willen ze van je? Weet je het nog niet? Nog een keer lezen.’ Oftewel: als je maar blijft lezen en niet teveel gesprekken van Gea en Henk afluistert, komt het echt wel goed, en lees anders even onze tips door: hier deel 1 e hier deel 2.