Geld besparen doe je zo

Geld besparen doe je zo

30 augustus 2017 door Merel
Deel deze pagina

Als student moet je soms roeien met de riemen die je hebt. Als je ook nog eens in de stad woont, heb je al snel meer uitgaven dan inkomsten. Het leven is nu eenmaal duur – huur, boodschappen, kleding: noem maar op. Gelukkig heb ik een aantal tips voor je, zodat je óók als student geld kunt besparen.

1. Blijf thuis wonen

Mocht je geen probleem hebben met het openbaar vervoer, kan deze optie je veel geld besparen. De eerste twee jaren van mijn studentenleven heb ik dit ook gedaan. Geloof mij, zelfs vroeg opstaan valt te leren. Als je de ‘echte’ studenten experience wil, is op kamers gaan wel een vereiste. Daarom heb ik nog een aantal tips voor je.

2.  Speur kringloopwinkels en Marktplaats af

Op zoek naar interieurspulletjes? Om jouw studentenkamer zo gezellig mogelijk in te richten (maar toch zo goedkoop mogelijk), is het handig om vooraf een paar sites á la Marktplaats af te speuren. Daarnaast zijn ook kringloopwinkels een optie. Wie weet scoor je een prachtmeubel tussen het antiek en kitsch.

3. Neem alleen een abonnement als je zeker weet dat je er gebruik van gaat maken

Dit is met name gericht aan alle sportschoolpasjes die ongebruikt in de portemonnee blijven zitten. Als je vooraf zeker weet dat je veel gebruik gaat maken van je abonnement: doen! Twijfel je? Neem een proefabonnement en besluit later of het je geld waard is.

4. Koop al je boodschappen in één keer

Dagelijkse tripjes naar de supermarkt doen niet bepaald wonderen voor je portemonnee. De kans is groot dat je vaak ‘per ongeluk’ meer koopt dan nodig is. Maak vooraf een boodschappenlijstje (check de folders of websites van supermarkten voor aanbiedingen) en wees streng voor jezelf. Echter, als er een tentamenweek aankomt, mag je jezelf ook wel eens trakteren.

5. Maak eenpansgerechten

Natuurlijk is het leuk om met huisgenoten te eten (zo scheelt het in kosten én het is gezellig), maar als je deze niet hebt of ze zijn er niet, kun je ook heel gemakkelijk een eenpansgerecht maken. Als je een grote hoeveelheid kookt, kun je de rest bewaren in bakjes in de diepvries. Daarnaast heb je zo ook minder afwas.

6. Neem een bibliotheekpas

Naast het collegegeld moet er vaak ook een fortuin aan studieboeken aangeschaft worden. Ik raad je aan om eerst te checken of de bibliotheek een aantal boeken op voorraad heeft. De kans is groot dat je bepaalde boeken maar één blok nodig hebt. Het zou dan zonde zijn om deze voor de volle prijs aan te schaffen!

Of je nu in september begint met je studie of je bent al een aantal jaren bezig, deze tips kunnen altijd van pas komen. Voor nu: geniet nog even van je laatste vakantiedagen en alvast veel succes komend studiejaar!