Gênante momenten tijdens je diploma-uitreiking

Gênante momenten tijdens je diploma-uitreiking

05 februari 2018 door Merel
Deel deze pagina

Voordat je gaat studeren, heb je toch echt een diploma nodig. Na die jaren ploeteren aan de middelbare school heb je dat ook wel verdiend. Bijna elke diploma-uitreiking gaat hetzelfde: je praat wat na met klasgenoten, je zit een aantal uren op een krakemikkig stoeltje op het podium waar leraren hun toespraak houden en je zet een krabbeltje. Na afloop is er tijd voor een drankje. Hoewel een diploma-uitreiking hartstikke leuk is en het dé gelegenheid is om je mooiste galajurk of pak aan te trekken, zijn er toch ook wat minder plezierige dingen. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

1. Hoewel sommige leraren een heus spektakel maken van hun toespraken, zal je net zien dat jouw mentor alleen maar een verhaaltje houdt over je cijfers. Zo begon mijn mentor te vertellen over mijn dikke onvoldoende op rekenen. Altijd leuk toch, om dat nog eens een keer te horen in een zaal met honderden mensen? Daarnaast vinden leraren het ook altijd fijn om over je ‘karakter’ te praten: ‘je was soms wel wat stil.’ Thanks! Die oppepper had ik net even nodig.

2. Qua licht en geluid gaat het ook nooit helemaal lekker op zo’n avond. Vaak zit je als geslaagde de hele avond in felle spotlights te kijken. Daarnaast zijn de geluidspeakers vaak voorin geplaatst, zodat je geen schijn van kans hebt met luisteren als je helemaal achterin de zaal zit. Wat er nu wordt gezegd? Tja, geen idee. Maar ja, opletten was in mijn hele middelbare schoolcarrière toch al niet zo mijn talent.

3. Als je je echt verveelt tijdens een uitreiking, is het best leuk om af en toe even de kant van de fotograaf op te kijken. Vaak krijgt diegene namelijk de meeste activiteit tijdens zo’n evenement. De fotograaf rent heen en weer om de beste kiekjes te maken. Echter gaat dat niet altijd even lekker, zodat je net zal zien dat jouw foto’s onscherp zijn. Of, misschien nog wel erger: de foto wordt net gemaakt op het moment dat je je mentor een kus op de wang geeft. Zo’n close-up van getuite lippen is toch wel een pareltje om boven je bed te hangen (not). Als je daarom goede foto’s wilt, raad ik je aan om vooraf al een aantal portretten te maken.

4. Na een tijdje wordt toch echt jouw naam genoemd. Je zit meteen rechtop en zet je krabbeltje. Daar komt al de eerste uitdaging: waar zet je je handtekening? Oh, jee, een flits! De fotograaf maakt vanuit de linkerhoek een foto van je en dat is nu net niet je beste kant. Daarna komt de volgende challenge: ga je de andere leraren in de zaal een hand geven of toch een kus op de wang? Terwijl de leraren je een bemoedigend knikje geven, voel je de ongemakkelijke spanning. Tja. Jij ook bedankt voor je lessen.

Hoewel dit een kleine greep is uit de ongemakkelijke momenten tijdens je diploma-uitreiking, denk ik toch dat ze voor veel aankomende studenten herkenbaar zijn. Misschien moet je je diploma nog in de wacht slepen, maar heb je hem al een tijdje in huis, is dit mijn vraag: wat waren jouw gênante momenten tijdens de uitreiking?

 

Foto: Franck Michel via Flickr