Op jezelf wonen? Dit gaat mis!

Op jezelf wonen? Dit gaat mis!

29 november 2017 door Merel
Deel deze pagina

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, zijn er tientallen dingen die in de eerste paar weken fout gaan. Of je al een tijdje op jezelf woont of het gaat bijna gebeuren: iedere student heeft hier iets aan (en mocht je jezelf erin herkennen, hoop ik dat je er op kan terugkijken met een lach). Om het allemaal net iets makkelijker te maken, heb ik ze hieronder in een lijstje gezet.

1. De was doen

Hoewel je ouders het al zo vaak hebben voorgedaan, de was zelf doen gaat toch net iets anders. Natuurlijk is het hartstikke simpel om een wasje te draaien, maar als je even niet oplet wordt je witte was roze. ‘Je had toch teveel witte kleding! Roze staat toch ook leuk?’ Dit probeerde ik mijn zus te vertellen, maar ze was nog niet erg overtuigd.

2. De melk overkoken

Hoewel ik natuurlijk voor de volle 100% een kokkerel ben en daarnaast in mijn dromen ook nog eens meedoe aan het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt, gaat op het fornuis wel eens iets mis. Dit kan zelfs gebeuren als je goed oplet en de melk alsnog overkookt, waardoor de keuken nog nét niet blank staat. Oepsie.

3. Dingen laten vallen

Oké, dit is niet iets wat iedere student overkomt: maar als je onhandig bent waarschijnlijk wel. Dat ik onhandig ben, wist ik altijd al. Echter, als je drie onhandige kamergenoten hebt, steek je elkaar alleen maar aan. Dit merk ik aan het feit dat er elke week at least twee dingen stuk gaan: van drinkglazen tot beschermengeltjes, niets is hier veilig.

4. Boodschappen doen

Hoewel je ouders eerder altijd de boodschappen deden, moet je nu zelf voor je eten zorgen. Dit is niet echt een probleem, behalve dan dat 1) het best wel duur is en 2) je weet nooit precies hoeveel eten je moet maken. ‘Heb ik nu pasta gemaakt voor de halve wereldbevolking of is het net genoeg voor mij alleen?’ Het is een inschatting die bijna nooit goed gaat.

5. Sleutels vergeten

‘Oh, shit. Waar zijn mijn sleutels? Heb ik mezelf buitengesloten? Hoe kom ik nu ooit weer binnen?’ Hoeveel sleutelhangers je ook aan de sleutelbos hangt, het lijkt allemaal niet uit te maken. Je houdt jezelf altijd voor om een vaste plaats voor je sleutels te hebben, maar zodra je haast hebt, komen ze al snel onderin je tas of zak terecht. Dat wordt zoeken.

Echter hoort dit er nu eenmaal bij. Naast de dingen die fout gaan in de eerste paar weken, zijn er gelukkig ook genoeg dingen die goed gaan en hartstikke leuk zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van genieten van je vrijheid (lees: opblijven tot de vroege uurtjes of opruimen wanneer je wil) of gezellig koken met je huisgenoten? Dat maakt het op jezelf wonen allemaal waard!