Studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland?

21 augustus 2017 door Merel
Deel deze pagina

Hoewel ik al ruim twee jaar studeer in Groningen, zag ik er het nut niet van in om op mezelf te gaan wonen. Ik bleef thuis wonen in mijn pittoreske dorpje en omarmde de vele uren die ik per week kwijt was aan het openbaar vervoer. Geloof het of niet, ik begon zelfs het vroege opstaan te waarderen. Echter, toen ik dit jaar besloot om Groningen te verlaten om een tijdje in het buitenland te studeren, moest ik vaarwel zeggen tegen de ‘fijne’ OV reisjes.

Waarom naar het buitenland? Tja, waarom niet? Hoewel ik de keuze had uit meer dan vijftien landen, heb ik ervoor gekozen om naar ons buurland te vertrekken: België. Ik verhuis begin september van een dorpje met maar liefst 2000 inwoners naar de Europese hoofdstad Brussel. Eerst even de desk research: Brussel heeft maar liefst 180.000 inwoners en staat voornamelijk bekend om zijn ‘overheerlijke’ spruitjes, chocolade, wafels en Vlaamse frieten. Daarnaast is de spreektaal voornamelijk Frans. Dit wordt een dingetje. Hoewel ik drie jaar Frans heb gehad op de middelbare school, heeft mijn brein weinig onthouden van de vele Franse zinnetjes die ik heb moeten leren. Pourquoi? Je ne sais pas. (Dit kan ik nog net zonder Google Translate).

Gelukkig zit het wel mee als je een appartement scoort middenin het centrum, op nog geen 500 meter afstand van de school én het standbeeld Manneke Pis (cultuur is ook belangrijk). Maar wat ga ik daar eigenlijk doen? (Behalve kilo’s aan wafels eten, natuurlijk.) De school waar ik heen ga, is met name gericht op communicatie en mediastudenten. Ik ga daar onder andere lessen volgen in fotografie, film, interculturele communicatie en politiek. Met een beetje geluk spijker ik mijn Frans ook nog bij. Wie weet kan ik de gehele Franse vocabulaire opdreunen als ik weer terug ben in Groningen! (Dat klinkt misschien te optimistisch, maar hoop houden kan altijd.)

Als je deze september begint met het eerste of tweede jaar van je studie, krijg je wellicht ook de optie om in het buitenland te studeren. Er zullen nog tientallen colleges over komen met dubbel zoveel informatie. Mijn advies: vraag jezelf af waarom je in het buitenland zou willen studeren. Is het het mooie weer dat je aanspreekt in een andere streek, het leren van een nieuwe taal of het krijgen van meer verantwoordelijkheid? Voor mij gaat het vooral om het ontdekken van een andere cultuur. Daarvoor hoef ik niet eens met het vliegtuig weg!

Als je nog vragen hebt over studeren in het buitenland of mijn avonturen in Brussel, stuur me dan gerust een mailtje: merelhoekstra@hotmail.nl.

 

Foto: Dimitris Kamaras via Flickr