Studiestress

Studiestress

19 april 2017 door Merel
Deel deze pagina

Als je in je examenjaar zit, heb je al genoeg stress. De examens komen eraan en jij moet de stof voor natuurkunde en economie nog even goed in je hoofd stampen. Maar dat is niet alles. Naast de examens wacht er namelijk nog iets anders op je: de toekomst. Wat ga je doen als je je diploma hebt behaald? Stel je je vervolgstudie even uit om een jaartje op wereldreis te gaan? Of weet je inmiddels alle ins & outs van DUO en heb je je ingeschreven voor een studie? Deze blog is bedoeld voor alle twijfelaars, want die zullen er ook dit jaar weer zijn.

Het moeilijke aan een vervolgstudie zijn de vragen die je jezelf moet stellen. Op de middelbare school hoef je behalve je vakkenpakket niet veel te kiezen. Een studie kiezen is totaal iets anders. Het geeft zoveel vrijheid dat je soms geen idee hebt wat je eigenlijk wil. Een valkuil die ik vaak zie, is dat mensen hun vervolgopleiding kiezen op basis van de werkmogelijkheden. Geloof mij: er kan nog zoveel werk te vinden zijn in een bepaald beroepenveld – als het je niet trekt, maakt het je ook niet gelukkig. Grote kans is dat je dan na een halfjaar weer stopt met de studie.

Is het je dan eindelijk gelukt om een studie te kiezen die bij je past? Dan ben je al goed op weg. Op dat moment begint de DUO stress – het aanvragen van een DigiD en studentenreisvergoeding, het invullen van formulieren; noem maar op. Blijf je thuis wonen of ga je naar de stad verhuizen? Voordeel van thuis wonen: elke dag een gezonde maaltijd en schone was. Nadeel: de leukste feestjes missen en veel reizen, waardoor je standaard om zes uur op bent. Natuurlijk is dit geen probleem als je een ochtendmens bent, maar die kans is klein.

Kortom, veel vragen. Maar als je eenmaal je examens hebt afgerond, dat prachtige telefoontje hebt ontvangen dat je bent geslaagd en je je hebt ingeschreven voor je droomstudie, komt alles echt wel goed. En vergis je niet: leraren zijn vaak net zo gestrest als jij. Zo heb ik op dit moment een leraar die heilig gelooft in citaten op tegels. Zijn beroemdste citaat? “Onderwijs is een aaneenschakeling van teleurstellingen.” Nu heeft hij wel een grijns op zijn gezicht als hij dit tekstje opdreunt, dus erg letterlijk hoef je het niet te nemen. Belangrijker is dit: hoeveel stress het kiezen van zo’n studie ook oplevert, uiteindelijk is het echt heel leuk. Niet langer uitstellen dus en inschrijven!