'Wacht even, dit ga ik filmen!'

'Wacht even, dit ga ik filmen!'

12 oktober 2017 door Merel
Deel deze pagina

Pas sinds ik in de hoofdstad van Europa woon, merk ik hoe erg technologie onze levens heeft overgenomen. Hierbij heb ik het met name over de hoeveelheid foto’s die worden genomen. Als je vlakbij een toeristische activiteit woont (Grote Markt in Brussel), zijn de hoeveelheid selfiesticks en telefoons die je tegenkomt niet te tellen. Het verbaast me elke dag opnieuw hoeveel foto’s en filmpjes gemaakt worden: elke dag komen er miljoenen bij op Snapchat, Instagram, Youtube en Facebook. Hoe zou zo’n samenleving eruitzien als we in plaats van elkaar taggen in hondenfilmpjes op Facebook elkaar een brief zouden sturen over een hond die we zagen op straat?

Mijn Cultural Studies leraar vat het op een mooie manier samen: ‘If I am not photographed, I do not exist – the mentality of postmodernity.’ Waarom zijn we zo geobsedeerd door onze eigen zelfreflectie? We leven in een samenleving waarin het belangrijker is om onze levens (en vooral de mooie hoofstukken) vast te leggen op social media, dan om ons verhaal te delen aan de eettafel.

Als ik Facebook open, word ik doodgegooid met drie onderwerpen: 1) dierenfilmpjes, 2) babyfilmpjes en tot slot, 3) eetfilmpjes. Word je een dag niet getagd in een meme door je vrienden? Dan kun je de vriendschap wel opzeggen. Dit is natuurlijk een beetje overdreven. Ik vraag me echter wel af waar die behoefte vandaan komt om continu foto’s en filmpjes met elkaar te delen. Ik denk zelf dat het komt door de extreme vrijheid die we krijgen met de opkomst van steeds nieuwere technologie. Er bestaan steeds meer kansen om zoveel mogelijk te delen. Het is makkelijk en snel. Waarom zouden we het niet doen?

Hier heb ik nog een mooie quote van mijn Cultural Studies leraar bij: ‘We like the feeling that people are talking to us. That’s why we watch television shows or go to Netflix when we feel alone.’ Daar zit wel wat in. Daarnaast voegde hij ook nog toe dat zijn oma zoveel wantrouwen had in haar televisie, dat ze er een deken over legde als ze zich ging aankleden. Volgens haar had de televisie ook ogen. Tja, hoewel dat nu nog niet zo is, gaan mensen in de toekomst misschien wel vlogs opnemen met hun televisie (dat lijkt me trouwens niet de meest handige uitvinding).

Als advies kan ik je vooral meegeven om de selfiestick voortaan thuis te laten (zó 2016) en om te genieten van de wereld om je heen. Met je ogen zie je namelijk nog veel meer dan met de camera. Wijs gezegd, al zeg ik het zelf. Enfin. Ik moet er weer vandoor, het is hoognodig tijd om mijn vrienden te taggen in hondenfilmpjes.