Wat wil je later worden?

Wat wil je later worden?

27 mei 2017 door Merel
Deel deze pagina

‘Wat wil je eigenlijk later worden?’ De horrorvraag die op elke verjaardag weleens wordt gesteld. Of de vraag nu komt van mijn oom, tante, opa of oma – inmiddels doet hij pijn in mijn oren. Ik denk altijd dat mijn leven zijn gangetje gaat, totdat die vraag opeens om de hoek komt kijken. Want ja, wat wil ik nu eigenlijk worden?

Toen ik vijf jaar was, was het leven nog simpel. Het bestond met name uit stoepkrijt portretten maken (om vervolgens treurig voor het raam te staan kijken als het krijt werd uitgewist door de regen). Wat ik vroeger wilde worden? Juf, waarschijnlijk. Of astronaut. Prinses. Ik wist het zeker toen ik op mijn zevende een boekje kreeg met een vulpen: ik zou schrijfster worden.

Hoewel ik het beroep schrijfster op negentienjarige leeftijd nog steeds als een optie beschouw, zou ik op het moment niet weten wat ik later wil worden. In 2014 zei actrice Lupita Nyong’o het volgende: ‘We can and should be able to define ourselves as many things for as long as possible. Especially children.’ Daar ben ik het mee eens. Zou het niet veel mooier zijn als we ons  zouden focussen op wat we liefhebben in plaats van wat we later willen doen om de kost te verdienen? Want zeg nu zelf, waarom zou een kind op zijn zevende al moeten weten wat zijn of haar levensdoel is? Waarom zijn we er zo toe geneigd om de toekomst van een kind in te kleuren zodra hij of zij de eerste stapjes heeft gezet?

Daarom stel ik niet voor om de vraag ‘wat wil je later worden?’ weg te laten op verjaardagen. Echter is het belangrijk om iemand niet te beperken in zijn of haar dromen. Mocht een kind namelijk zowel juf, astronaut als prinses willen worden, is dat juist goed. Dan hebben mensen zoals ik weer wat interessants om over te schrijven.