Zó kom jij aan die perfecte stage

Zó kom jij aan die perfecte stage

01 mei 2018 door Merel
Deel deze pagina

Een stage zoeken kan een grote frustratie zijn voor studenten. Toch krijgen we er bijna allemaal mee te maken. Net nu je gewend bent geraakt aan een standaard lesrooster en overvolle collegezalen, mag je opeens ‘praktijkervaring’ gaan opdoen. Dit kan een tikkeltje eng zijn. Vandaag ga ik je een aantal tips geven zodat je de perfecte stage binnenhaalt.

1. Stel jezelf de volgende vraag: wat wil ik en hoe kan ik mijn ambities combineren met de eisen die mijn opleiding stelt?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je al je hele leven ervan droomt om een tijdje in het buitenland te wonen en te werken, is dit je kans. Meestal duurt een stage maximaal een jaar. Dit is dus een perfecte proefperiode voor jou om erachter te komen of je daadwerkelijk in een ander land kunt wonen. Daarnaast leer je veel over onafhankelijkheid, aangezien je er nu écht alleen voor staat. Als jouw droomstage zich dichter bij huis bevindt, kan dit natuurlijk ook. Neem daarnaast de eisen van jouw opleiding nauwkeurig door. 

2. Maak een lijstje van potentiële stagebedrijven.

Er staan websites vol met vacatures. Vaak heeft jouw opleiding ook nog een database met stagebedrijven. Toch kan het zijn dat jouw perfecte stage hier niet tussen staat. De oplossing? Trek de stoute schoenen aan en stuur open sollicitaties naar bedrijven. Niet geschoten is altijd mis, toch?

3. Zorg ervoor dat je cv, sollicitatiebrief en een eventueel portfolio in orde zijn.

We zijn niet allemaal grafisch ontwerpers of schrijvers. Dat is maar goed ook. Als je wilt opvallen tussen een stapel sollicitatiebrieven, is het echter nood om nét dat extra werk te leveren. Dit betekent niet dat je een knalgele kleur of een funky lettertype hoeft te gebruiken. Heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan heb ik nog een tip voor je: de website Canva heeft allerlei templates van cv’s die je naar je eigen hand kan vormgeven. Zo wordt design makkelijker. Laat je sollicitatiebrief grondig doorlezen door anderen, zodat zelfs de kleinste fouten eruit worden gefilterd.

4. Het mailverkeer loopt niet altijd soepel

Helaas reageert een potentieel stagebedrijf niet altijd (snel) op mailtjes. Dit is een van de redenen waarom het belangrijk is dat je op tijd begint. Als een bedrijf na een week nog niet heeft gereageerd, kun je een herinneringsmailtje sturen. Houd het wel netjes. Het kan zijn dat jouw mailtje verdwenen is in de database of in de spamfolder (nog een tip: als je bijlagen verstuurt met je mail, houd ze zo klein mogelijk! Grote files zorgen ervoor dat je mailtje als spam wordt gezien en dus ongelezen blijft).

5. Sollicitatiegesprek? Duimen maar!

Een eerste indruk is vaak cruciaal. Verzamel voor je sollicitatie informatie over het bedrijf: bezoek de website en bekijk hoe actief ze zijn op sociale media. De kans is groot dat dit bedrijf hetzelfde bij jou zal doen. Bekijk hoe jij in het team zou passen: wat kun jij ze bieden? Houd daarbij wel rekening met het feit dat je nog in een leerfase zit. Je hoeft nog niet op hetzelfde level te zijn als je potentiële collega’s, maar laat altijd zien dat je de motivatie bezit om nieuwe dingen te leren. Bereid je goed voor op moeilijke vragen. Deze komen bijna altijd terug:

  • Hoe ben je bij ons bedrijf terecht gekomen?
  • Beschrijf jezelf in één zin.
  • Wat zijn jouw goede en minder goede eigenschappen?
  • Noem een voorbeeld van een project waar je trots op bent en leg uit hoe jij je steentje daarin hebt bijgedragen.
  • Heb je nog vragen voor ons?

Als je zelf vragen hebt voor het bedrijf, kom je enthousiast en nieuwsgierig over. Geen idee wat je kunt vragen? Deze doet het altijd goed: ‘wat vindt u het leukste aan uw baan?’ De kans is groot dat deze vraag wordt beantwoord met een grote glimlach.

Last, but not least: houd rekening met afwijzingen. Je kunt nog zo’n mooi ontworpen cv hebben of goed geschreven sollicitatiebrief, dit betekent niet dat je een stage 1, 2, 3, binnenhaalt. Soms kan een bedrijf nog zo perfect zijn, de stage is dat niet altijd. Geef de moed niet op.