De stad heeft gekozen!

De stad heeft gekozen!

05 december 2016 door Patrice
Deel deze pagina

De stad heeft gekozen!

De gemeente Groningen is goed bezig! Zoals ik in mijn vorige blog al vertelde komt er een nieuw pand op de plek van het nu nog roze pand. Dit roze pand gaat over een paar maanden tegen de vlakte, maar de Stadjers mochten een het ontwerp van het nieuwe pand kiezen. En dat hebben ze gedaan! Maar liefst 20.500 Stadjers hebben gestemd en het hoge woord is eruit.

De Stadjers gaan voor een fancy, hip, modern hoekpand. Merckt van ontwikkelaar Mensenborg met het ontwerp van Powerhouse Company is de ultieme winnaar. Zij hadden 14.500 van de 20.500 stemmen. De mening van de Stadjers telde voor 25% mee. De andere 75% kwam van de vakjury. Het duurt nog wel even voordat het pand te zien is op de Grote Markt. Eind 2018 mogen we het door ‘ons’ gekozen pand aanschouwen.

Ik als ‘Stadjer’ heb mijn stem ook uitgebracht. En ja, ik heb ook gekozen voor Merckt. Eigenlijk is het wel heel gaaf, dat wij als studenten ook mee mogen kiezen met de plannen in Groningen. Dit zette me aan het denken, want wist je dat de stad grote plannen heeft om een echte fietsstad te worden. En terecht. Bijna elke student fietst van hot naar her in de stad. Niemand kan meer zonder. Nou ja, de studenten kunnen niet meer zonder.

De stad Groningen is groot, maar niet zó groot dat je niet alles kunt fietsen. Je bent ongeveer een half uurtje tot drie kwartier onderweg om van de ene kant naar de stad naar de andere kant te fietsen. Sterker nog, met de auto ben je langer onderweg. En nu geeft de stad Groningen fietsers de ruimte. Past de stad zich dan aan aan de studenten?

Ik denk het wel, want weet je? Groningen noemt zich ‘the city of talent’. En waar komt dat talent vooral vandaan? Juist, van de studenten aan de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. Groningen telt talloze start-ups van talentvolle studenten die de stap hebben genomen om voor zichzelf te beginnen. Veel van ‘founders’ zijn gestimuleerd door het onderwijs in Groningen. Met name bij de Hanzehogeschool ligt de focus enorm op het ondernemen.

En ik? Ik ben trots. Ik ben trots dat ik mag wonen in een stad die zoveel om zijn studenten en inwoners geeft. Ik ben trots dat ik me kan ontwikkelen tot een ondernemer als ik dat wil, omdat er in deze stad zoveel mogelijkheden voor zijn. Ik ben trots om te mogen fietsen en te kunnen fietsen in een stad die het fietsen promoot. En ik ben trots om te mogen kiezen welke architectuur ik wil zien in MIJN stad. Groningen!

 

Foto: Merckt Mensenborgh via Gemeente Groningen