Groningen: uithoek of kans stad?

Groningen: uithoek of kans stad?

21 april 2017 door Patrice
Deel deze pagina

‘Groningen is echt zo’n eiland, vind je niet?’ Vroeg een vriendin die oorspronkelijk uit het zuiden van het land komt me laatst. Ik keek haar even aan. ‘Uh nee, Groningen is een kans stad!’ riep ik natuurlijk als rasechte Groninger. Want niemand mag slecht praten over de mooiste stad van Nederland. Sterker nog: uit een onderzoek van Nestpick, een Duitse huisbemiddelaar, is gebleken dat Groningen een uitstekende plek is om te wonen voor millennials.

Toen ik nog in Amsterdam woonde kreeg ik regelmatig te horen dat Groningen echt een ‘uithoek’ was. Uithoek? Ja, het ligt misschien niet in de randstad, maar uithoek is Groningen zeker niet. Groningen is een stad die leeft. Elke dag, elk uur, elke minuut. Als jij om vier uur ’s nachts door Amsterdam loopt kom je hooguit een paar verdwaalde zwervers tegen, of stewardessen die onderweg zijn naar Schiphol om te werken. Loop je om vier uur ’s nachts door Groningen dan zie je hele andere dingen. Het leeft hier. Mensen lachen, mensen dansen, mensen genieten. Nu moet ik er wel bij zeggen dat dit met name in de Poelestraat en Peperstraat gebeurt, maar dat zijn toch wel de meest belangrijke straten in Groningen.

In Groningen hoef je je eigenlijk geen moment te vervelen. Een paar actuele voorbeelden:

  • De tickets voor Kingsland in het Stadspark gaan harder dan de kaarten voor Kingsland in de Amsterdam RAI;
  • Paradigm heeft zojuist technolegende Richie Hawting geroggeld door hem een handgeschreven brief te schrijven (over creativiteit gesproken!);
  • Hoewel het in de randstad lastig is om überhaupt een zitplek te fixen in een NS-trein kan je in de provincie Groningen plaatsnemen in een heuse Arriva-discotrein (!) met toffe beats en knipperend licht.

Do I need to say more? Groningen is zeker geen uithoek. Nee, Groningen is een kans stad. Waarom? Omdat je hier als student zoveel mogelijkheden hebt. Wil je je eigen business opzetten? No problem, er zijn zoveel instanties die je kunnen helpen. Is jouw doel om elke dag op stap te gaan en zoveel mogelijk mensen leren kennen? Zet gewoon een stap in één van de 180 kroegen in Groningen. Wil je super fit blijven en meedoen aan de leukste hardloopwedstrijden? Kies gewoon een sport bij de ACLO of ren samen met vele andere runners tijdens de maandelijkse hardloopevenementen die de stad organiseert.

Veel studenten kiezen ervoor om na het afronden van hun studie in en rondom de stad te blijven. Mogelijkheden genoeg. Ondanks de concurrentie is er voor iedereen wel een plekje. Dit komt vooral doordat er zoveel nieuwe start-ups bijkomen. Founded in Groningen is bijvoorbeeld zo’n platform waar alle bedrijven die hier zijn opgestart samen komen. Wat daarbij opvalt? De meeste bedrijven worden gestart door ‘gewone’ studenten, zoals jij en ik?

Dus… wil je nog steeds beweren dat Groningen een uithoek of eiland is? Kom dan eens een dagje naar deze kans stad, want ik ga graag de discussie met je aan.