'Jullie zijn zo braaf'

'Jullie zijn zo braaf'

11 januari 2017 door Patrice
Deel deze pagina

'Jullie zijn zo braaf'

‘De studenten van tegenwoordig zijn zo braaf’, dat is wat een iets ouder persoon (een jaar of 35) laatst tegen mij en mijn mede-studenten zei. We zouden namelijk braaf zijn omdat we studeren af en toe belangrijker vinden dan sociale activiteiten. En dat niet alleen, we willen onze studies nominaal halen en zijn niet meer jaren aan het studeren, zoals dat ‘vroegah’ kon.

Onze nieuwe generatie is enorm. De concurrentie is enorm, de mogelijkheden zijn enorm en de wereld is enorm. Onze generatie spaart geld om te kunnen backpacken voor zes maanden in Australië, onze generatie is zich ervan bewust dat als je dertien verschillende onafgemaakte studies op je cv hebt staan je geen kans hebt op de arbeidsmarkt. En ja, daarom zijn we soms wat ‘braaf’. Veel van ons zijn actief bij een studentenvereniging, studievereniging of sportvereniging. Hoewel dit natuurlijk netjes op je cv staat is het in werkelijkheid niet zo netjes als de ‘oudere’ generatie denkt. Met gratis fusten, verkleedpartijtjes, drankspelletjes en commissie-incest.

De studenten van tegenwoordig zijn goed in het vinden van balans. Strak in pak naar je eerste ALV om vervolgens zo lazarus te worden dat je je schoenen de volgende dag in de Herestraat terug vindt als extra versiering aan de kerstverlichting. Eerst als student-assistent voor een nieuwe eerstejaars werkgroep de tentamenstof uitleggen en daarna een potje beerpong winnen, verkleed in je onesie, van dezelfde eerstejaars. Van 11 kilometer per uur rennend op de loopband naar 11 kilometer per uur glijdend op je buik over de bar voor een paar shotjes. Balance is the ultimate key.

Waarom we dan niet meer jarenlang studeren en ons zorgen maken over zaken zoals geld en een goed cv? Tsja, met het leenstelsel bouwen nu eenmaal behoorlijk hoge schulden op. Die schulden moeten we aflossen. Maar wat als het vinden van een baan nu eenmaal niet zo gemakkelijk is en we genoodzaakt zijn om te verhuizen naar de randstad. De plek waar de prijs van een kamer van 10 m net zo hoog is als de prijs van een heel appartement in de binnenstad van Groningen.

Dus wees gerust, studenten die al een aantal jaar geen studenten meer zijn, de studenten van nu zijn echt niet zo ‘braaf’ als het lijkt. Wij zijn net als jullie, misschien zelf nog wel een tikkeltje erger. We weten het alleen veel beter te verbergen, om onze toekomst met een gerust hart tegemoet te gaan.

Met dat gezegd te hebben wil ik toch even proosten. Ja, proosten: op de succesvolle student met af en toe een gespleten persoonlijkheid.