Kat met 9 levens

Kat met 9 levens

22 april 2016 door Patrice
Deel deze pagina

Je hebt fietsen in Groningen en je hebt FiEtSeN in Groningen. Eerst zal ik fietsen in Groningen toelichten. Dit betekent rustig fietsen over de daarvoor bestemde fietspaden, van bijvoorbeeld het UMCG naar de Ikea of van het Stadspark naar Zernike. Prima te doen. Op een paar gevaarlijke inhalers en ontelbaar veel stoplichten na levert dit weinig tot geen problemen op.

FiEtSeN in Groningen daarentegen is een verhaal apart. Als je in het centrum (de binnenstad) fietst is het oppassen geblazen. Eigenlijk alle straten die zich binnen de grachten bevinden zijn gevaarlijk. Ik voel me dan altijd een kat met 9 levens en ik zal je vertellen waarom. Als ik mijn fiets ophaal van het station en dan via het Groninger Museum richting de Poelestraat fiets heb ik eerst het probleem dat ongeveer 100 andere fietsers precies dezelfde kant op moeten. Dan heb ik het nog niet eens over de wandelaars die ook via de brug naast het Groninger Museum naar de Vismarkt of het station moeten. Wie het idee van een loop/fietsbrug heeft bedacht is mij nog steeds een raadsel, maar goed we hebben geen andere keuze.

Als je deze brug hebt overleefd (1) fiets je recht op het kruispunt van het Zuiderdiep en de Folkingestraat af. Hier komen eerst van links fietsers/auto’s/wandelaars/skeelers/hardlopers, daarna van links en rechts bussen en auto’s en daarna nogmaals fietsers/auto’s/wandelaars/skeelers/hardlopers van rechts. Altijd weer spannend of je dit overleefd (2). Goed, dan door de smalle Folkingestraat naar de Vismarkt, waar fietsers en lopers ook maar net naast elkaar passen. Als er dan een groep van 4 mensen naast elkaar loopt heb je als fietser een probleem. Met 12 keer stoppen en 3 keer uitwijken kom je wel prima door deze straat heen (3).

Dan bij de Korenbeurs moet je naar rechts. Helaas is het zaterdag rond 5 uur, dus de markt is langzaam aan het afbouwen. Dat betekent niet alleen scooters en fietsers van links en rechts, maar ook busjes (4). Als je dan langs de Bershka en H&M fietst moet je af en toe eventjes wachten op een bus die niet kan keren. Het komt ook wel eens voor dat twee marktkramen dezelfde kant op willen. Tsja, dat gaat dan niet passen hè? Dus dan moet je als fietser eventjes wachten (5).

Als je dit overleefd hebt kom je een praktisch zebrapad tegen van de febo naar de Grote markt. Wandelaars steken hier soms zomaar over terwijl je als fietser eindelijk weer de snelheid van 20 km per uur hebt bereikt (6). Dan heb ik het nog niet eens gehad over de onzichtbare zebrapaden die in het stuk van de Febo naar de Burger King (7). Als je dan alle ‘zebrapaden’ hebt overleefd kom je naast het prachtige VVV-kantoor op de Grote Mark teen aantal taxi’s tegen die soms even niet meer weten hoe je moet keren (8). Dan ben je er bijna, de Poelestraat!

Hoewel je nu vast denkt dat je alles wel gehad hebt kom je eerst nog een paar bussen tegen, die zowel als van links als van rechts komen. Dan nog een paar taxi’s die graag met 70 km per uur door de binnenstad scheuren. (9) Pff en dan ein-de-lijk maar toch is daar je eind bestemming: de Poelstraat!

Kortom, wil je in de binnenstad van Groningen fietsen? Eerst even oefenen of je wel echt 9 levens hebt.