Lekker koken doe je uit een kookboek

Lekker koken doe je uit een kookboek

10 mei 2017 door Patrice
Deel deze pagina

Maandagavond, commissie-avond. Samen met vier andere meiden organiseer ik workshop en lezingen voor onze studievereniging. Een leuke uitdaging, maar er moet ook vergaderd worden. Eens in de twee weken komen we dus bij elkaar. Voor het vergaderen gaan we met z’n allen eten. Goed voor de sfeer, weet je wel. Dit keer aten we bij mij. Voor vijf personen koken is niet iets waar een student heel vrolijk van wordt. Natuurlijk heb je uitzonderingen, maar helaas behoor ik niet tot die groep.

Dus, wat nu? Een commissiegenootje liet de vorige keer al blijken dat ze eigenlijk maar één keer in de week voor zichzelf kookt. Nu kook ik meestal twee keer in de week voor mezelf, maar dan is het meestal rijst met kip en groenten (en nee, dit hoort niet bij het ‘fitgirl’ leven. Ik ben gewoon een beetje lui in dat opzicht). Jammer genoeg lust een commissiegenootje geen rijst (uh, hoe dan?!) dus moest ik wat anders verzinnen.

Het weekend daarvoor was ik voor de verandering weer eens thuisthuis. Ik verveelde me, dus startte ik een zoektocht naar een leuk recept. Ik vroeg mijn moeder of ze me kon helpen. Die was druk, maar verwees me naar de kookboeken. Ze had er wel een stuk of tien. Wauw, de keuze was reuze. Rens Kroes, Jamie Olivier… blijkbaar wil m’n moeder koken zoals de ékte topchefs. Ik besloot een kijkje te nemen naar de skills van Rens. Als je het zusje van Doutzen bent, verwachten mensen toch wel dat je iets lekkers kunt produceren.

Voordat ik voor vijf mensen ging koken vond ik het toch verstandig om eerst voor mezelf te gaan koken. Zo gezegd, zo gedaan. Ik pakte Rens’ kookboekje en flanste een VEGETARISCH (o ja…) receptje in elkaar. Ik heb kruiden gebruikt waarvan ik de naam niet eens uit kan spreken. Ik heb groenten GESNEDEN en dus niet uit een zakje gehaald. Best therapeutisch was het ook nog. Ik liet m’n huisgenootje als eerste proeven. Als zij het niet lustte kon ik het tijdens commissie-avond wel vergeten. Haar reactie was lovend. Ze wist niet dat ik kon koken.

De dag erna heb ik hetzelfde recept gemaakt voor mijn commissie en enthousiast dat ze waren. Nadat ik alle receptjes van Rens had gemaakt, heb ik nog maar meer kookboeken aangeschaft. Ik ben nu Queen van de keuken. Culinaire hoogstandjes komen wekelijks voorbij. Ik kan niet meer zonder.

O ja, ik zou het best op prijs stellen als Rens Kroes ook met een geniaal boek kwam om minder afwas te hebben… Klein ideetje maar.