Stemmen is een sport

Stemmen is een sport

16 maart 2017 door Patrice
Deel deze pagina

Stemmen is een sport

Discussies, debatten, partijen… Er komt veel kijken bij die verkiezingen. Zelf mocht ik gisteren voor de tweede keer stemmen (ja, zo oud ben ik al). Ik weet nog wel hoe spannend ik dat voor de eerste keer vond. Ik was destijds negentien en woonde nog thuis. Niet zo gek natuurlijk dat ik daarom op de partij ging stemmen waar mijn ouders ook op stemden. Ik had toen echt geen idee wat ik waarom deed.

Nu is dat wel anders. Uiteraard heb ik ook de Stemwijzer ingevuld en gekeken naar de verschillende debatten. Dinsdagavond zat ik aan de buis gekluisterd tijdens het slotdebat. Ik wist uiteraard op welke partij ik ging stemmen en kon ook uitleggen waarom. Helemaal na dat debat. Wat ik nog niet wist was op wie ik precies ging stemmen. Werd het de lijsttrekker, de eerste vrouw op de partij (nee, ik ben geen feminist, maar toch…) of gewoon een random persoon.

Het werd dat laatste. Die random persoon heb ik niet zomaar gekozen. Nee, ik was op de avond van het slotdebat in een huis waar ze een dartbord hadden. Op dat dartbord hadden de bewoners van dat huis het stembiljet dat we per post hadden ontvangen gespiesd. Het stembiljet van dit jaar was nogal groot. Het paste dan ook niet echt op het dartbord, maar dat geheel ter zijde.

Met drie dartpijltjes bleef het stembiljet redelijk aan het dartbord hangen. Met drie andere pijltjes mochten we gooien. Ik, als dartqueen zijnde (not), gooide uiteraard eerst in het gedeelte dat niet goed aan het dartbord ging. Dat resulteerde natuurlijk in een gescheurd stembiljet, oeps. Gelukkig bleef het andere gedeelte wel hangen. Hopelijk was het de tweede keer wel raak. Zoals ik al zei ben ik een echte dartqueen, dus gooide ik het pijltje recht in de muur links van het dartbord.

Ze zeggen toch altijd ‘drie keer is scheepsrecht’? En dat was het ook. Mijn derde pijltje gooide ik én in de kolom waar de partij in stond waarop ik wilde kiezen én op een vrouwelijke kandidaat. Mijn keus was gemaakt. Bedankt dartbord! 

Ik heb van het stemmen dus mooi even een sport gemaakt. Ik ben goed geweest voor de maatschappij en voor mezelf, door te sporten. Hoewel veel mensen vinden dat darten een spel is, is het toch zeker wel een sport. Concentratie en sterke armspieren waren vereist om dat pijltje op de juiste kandidaat te gooien. En blijkbaar was dat geen verkeerde keuze. Veel Groningers waren het namelijk met mij eens. Zouden deze toppers dezelfde strategie hebben gebruikt?