The city that never sleeps vs the city that never stops

The city that never sleeps vs the city that never stops

24 mei 2016 door Patrice
Deel deze pagina

‘Wonen in the city that never sleeps’ was wat bovenaan mijn bucket list stond. Het leek me goed om mijn bucket list chronologisch af te werken. Zo gezegd zo gedaan: in mei 2016 vloog ik naar New York City om hier voor drie weken een Engels cursus te volgen. Na een weekje of anderhalf kreeg ik afkick verschijnselen van het stappen en besloot ik om een avondje uit te gaan.

Hoewel ik had verwacht dat uitgaan in New York City wel op het nachtleven in Groningen zou lijken, werd het tegendeel al gauw bewezen. Een avondje stappen in New York City is totaal niet zoals in Groningen. Waarom niet?

1. In Groningen begin je de avond bij vrienden thuis, waar je gaat zuipen en drankspelletjes speelt. Iedereen neemt wat alcohol mee, of geeft geld aan één iemand die alle alcohol regelt. In New York City verzamel je bij een rooftop bar, waar je uitzicht hebt over de stad met ontelbaar lichtjes en wolkenkrabbers. Je drinkt hier een aantal cocktails van minstens tien euro per stuk en kletsts over het leven. Iedereen nodigt zijn/haar vrienden uit. Je begint de avond met zijn drieën, maar uiteindelijk ben je met negen vrienden.

2. In Groningen ga je naar de Poelestraat en Peperstraat. Dé straten waar je direct al je favoriete clubs en bars vindt. New York City is te groot om één straat te hebben met alle clubs en bars (er wonen inmiddels acht miljoen mensen in New York City). Je moet dus een taxi nemen om van de rooftop bar naar een club te gaan in een totaal ander gedeelte van de stad. Gelukkig kan je elk moment van de avond/nacht een taxi aanhouden.

3. In New York City feest je in hotels. Natuurlijk niet alleen in hotels, je hebt ook enorm veel clubs en gay bars. Maar de hotels doen het erg goed in New York City. De eigenaren hebben een verdieping van het hotel (of de kelder) omgetoverd tot een nachtclub met een prachtig decor. Het hotel waar ik ben geweest leek op een kamer in een oud paleis. Met antieke banken waar je op kon dansen en een open haard met een jachttrofee erboven. Very classy.

4. In Groningen kan je gerust in je trainingsbroek op stap gaan, niemand die raar kijkt. Sneakers zijn in Groningen een absolute must voor een nachtje stappen, terwijl sneakers in New York City een definitieve no go zijn. In New York City trek je je mooiste jurk en hakken (voor de mannen blouses en pantalons) uit de kast en sta je eerst drie uur voor de spiegel voordat je naar een club gaat. Dit heeft zeker wat, iedereen ziet er op zijn mooist uit.

5. In New York City gaan de lichten van de clubs al om vier uur aan en wordt iedereen naar buiten gestuurd. De bewakers zijn er niet vies van om je persoonlijk uit de club te zetten. Iedereen moet tegelijk de zaal verlaten. In Groningen daarentegen kan je tot een uurtje of acht doorgaan. Of gewoon helemaal niet stoppen en het 's morgens weer op het zuipen zetten. 

Toch ga ik liever in Groningen uit dan in New York City. Niet alleen omdat het een heel stuk goedkoper is, maar ook omdat iedereen zo lekker zichzelf is. Ook de sluitingstijden in Groningen zijn meer mijn ding. Overigens zou ik in Groningen best een keertje in een hotel willen feesten. Misschien eens voorstellen bij het Schimmelpennick Huys?