Groen leven doe je zo!

Groen leven doe je zo!

06 december 2017 door Yvonne
Deel deze pagina

Ecologische voetafdruk, 'sustainable development', het minder-vlees-effect, zomaar wat termen die de laatste vaak voorbij komen in de media en die te maken hebben met duurzaamheid. De RUG besteedt ook steeds meer aandacht aan duurzaamheid en heeft zelfs een eigen 'Green office'. Maar wat is duurzaamheid nu precies? En hoe kun je groen leven als student zonder dat je de helft van je salaris én tijd kwijt bent aan een zogenaamd 'duurzaam en groen leven'?

Duurzaamheid

Bij het woord duurzaamheid dacht ik in eerste instantie meteen aan het milieu en het verminderen van Co2-uitstoot. Maar eigenlijk ligt het begrip veel breder. De 'Green Office' verstaat drie pijlers onder duurzaamheid, namelijk ‘people’, ‘planet’ en ‘performance’.

Bij 'people' gaat het over het welzijn van mensen. Hierbij kun je denken aan de gezondheid en veiligheid van werknemers. Misschien ken je het fair-trade keurmerk wel. Deze staat ervoor dat een werknemer een eerlijk loon heeft gekregen en dat er goed met hun rechten en gezondheid is omgegaan.

Onder de pijler 'planet' staat het welzijn van de natuur en dieren centraal. Hierbij gaat het dus wel om het milieu en verminderen van Co2-uitstoot. Een voorbeeld van een initiatief van de RUG zijn de compactors op het Zernike. Deze afvalcontainers werken geheel op zonne-energie en ze hoeven minder vaak geleegd te worden.

Daarnaast komt duurzaamheid ook terug in het onderwijs dat de RUG geeft. Dit valt onder de pijler ‘performance'. Zo zijn er evenementen, lezingen en cursussen die te maken hebben met duurzaamheid.

Jouw guide naar een duurzaam leven.

‘People’

‘Healthy aging’ is een topic die je misschien al vaak voorbij hebt horen komen in Groningen. In Oktober is er ook een heuse ‘healthy aging’ week aan gewijd.  Het is ook het speerpunt van het UMCG. Hierbij draait het om de vraag ' Hoe blijven we langer gezond, gelukkig en maatschappelijk actief?' Vanuit de Hanzehogeschool is er op 8 december een symposium ‘Meaningful Music in Health Care’ georganiseerd. Dit gaat over de invloed van live muziek op chirurgische patiënten. Ben je benieuwd naar de integratie van muziek in de zorg? Via deze link kun je meer informatie over het symposium vinden.

Naar een lezing gaan over dit onderwerp is een meer indirecte manier, maar wat ook onder dit onderwerp valt is het verbeteren van het welzijn van werknemers. Dit kun je doen door ‘fair fashion’ te kopen. In Groningen zijn er een aantal winkels die kleding verkopen waarbij goede werkomstandigheden worden gegarandeerd en/of de kleding op een manier wordt geproduceerd waarbij de impact op het klimaat wordt verkleind. Je hoeft niet meteen je hele garderobe om te gooien naar ‘fair fashion’, maar het is wel goed om eens te kijken wat je op dit gebied te kunnen doen. Kledingstukken zijn over het algemeen iets duurder maar kunnen dan ook langer mee. Meer over dit onderwerp kun je in een volgend artikel lezen.

‘Planet’

Misschien is het je al opgevallen dat er op verschillende plekken watertappunten zijn in universiteitsgebouwen. Hier kun je je flesje bijvullen en hoef je dus niet een nieuwe te kopen. Hierdoor wordt plastic én CO2 bespaard. Toch echt een kopje koffie nodig om wakker te worden? Dan kun je beter je eigen mok meenemen in plaats van steeds een nieuw plastic bekertje te vullen. Een thermoskan met koffie meenemen kan natuurlijk ook.

‘Performance’

Voor de komende tijd staan er een aantal leuke symposia en lezingen op het programma om je 'performance' te boosten.  Je kunt bijvoorbeeld naar het eerdergenoemde symposium gaan. Daarnaast vindt er op 12 december een symposium plaats vanuit de RUG, namelijk ‘Sustainability Myth Busters Course meets People, Planet, Profit minor’. Tijdens het symposium presenteren studenten hun resultaten over het thema ‘land- en watergebruik’. Hier kun je meer informatie vinden. Het duurt nog een tijdje, maar op 8&9 februari is er het ‘International conference Family Health over Lifespan’. Deze conferentie gaat over het betrekken van patiënt én familie in de zorg, met een focus op ‘healthy aging’.

Enthousiast geworden over het onderwerp ‘healthy aging’ en wil jij hier iets mee doen in jouw carrière? Bij de Hanzehogeschool is het mogelijk om de master ‘Healthy Aging Professional’ te volgen. Hier vind je meer informatie.

Daarnaast biedt de RUG ook een aantal masters aan die gericht zijn op duurzaamheid, namelijk ‘Environmental Psychology’ en ‘Energy and Environmental Sciences’.