MOOC: Massive Open Online Course

MOOC: Massive Open Online Course

08 januari 2018 door Yvonne
Deel deze pagina

Online leren: waar en wanneer je maar wilt
Wil jij jezelf uitdagen en leren over een onderwerp wat je écht interessant vindt? Dan is het meedoen aan een MOOC (uitspreken als moek) misschien wel wat voor jou.

Een MOOC is kort gezegd een grootschalige, open en online cursus. De doelgroep van zo’n MOOC is erg breed. Iedereen kan meedoen en het is ook nog eens gratis. Een MOOC bestaat uit een aantal modules welke verdeelt zijn over een x aantal weken. Het is de bedoeling dat je elke week een module volgt.  

De RUG werkt samen met het platform ‘FutureLearn’. Op deze site kun je de MOOCs vinden welke de RUG heeft ontwikkeld en daarnaast zijn er ook MOOCs te vinden van universiteiten over de hele wereld. Op deze site zijn alle onderwerpen te vinden waar MOOCs over zijn gemaakt. Je kunt als het ware bij verschillende universiteiten ‘shoppen’ en de MOOCs doen die jij leuk vindt.

Als je denkt dat je bij een MOOC lekker achterover in je stoel kunt hangen en naar een lang college gaat kijken, moet ik je teleurstellen. Bij een MOOC ga je actief met de stof aan te slag. Via korte video’s en interessante artikelen word je ingeleid in het onderwerp. Verder is er de mogelijkheid om wat je hebt geleerd te bespreken via de comments-optie in de cursus. Deze comments-optie heeft de vorm van een chat waarbij je ideeën met andere cursisten kunt bespreken en het kunt hebben over wat je hebt geleerd. Ook kun je je kennis testen via de interactieve quizzen. Het leren gaat stapje voor stapje, zodat je wat je leert ook echt onthoudt.

Wanneer je op de middelbare school zit zijn deze MOOCs ook zeker interessant voor jou. Door de MOOCs krijg je een beter beeld van de onderwerpen die jou interessant lijken. Hierdoor wordt het oriënteren op een studiekeuze net even makkelijker. Ook kunnen MOOCs helpen om je meer op je gemak te voelen voor de overgang naar het hbo of de universiteit, omdat je door het meedoen aan MOOCs extra voorbereid bent. Met een MOOC ga je zelfstandig aan de slag en discussieer je met andere mensen over de stof. Dit zijn vaardigheden die op het hbo en de universiteit ook nodig zijn. Verder kun je je ‘study skills’ verbeteren via een MOOC. Bijvoorbeeld door het volgen van een MOOC over het voorbereiden op de universiteit.

Leuk om te weten: Binnenkort start er weer een nieuwe MOOC van de RUG in samenwerking met het UMCG. Deze gaat over de psychische gezondheid van jongeren en is bedoelt voor jongeren vanaf 14 jaar en anderen die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp. In deze MOOC zitten 10 modules waarin je meer te weten komt over psychische gezondheidsproblemen aan de hand van feiten, persoonlijke verhalen, quizzen en video’s. Benieuwd geworden? Via deze link kun je de trailer bekijken. Vanaf 15 januari begint de cursus, maar ook daarna worden er nieuwe data bekend gemaakt waarop de cursus begint.