Overstappen van hbo naar universiteit: een logische stap?

Overstappen van hbo naar universiteit: een logische stap?

28 november 2017 door Yvonne
Deel deze pagina

Na een jaar lang zwoegen heb je eindelijk je propedeuse op het hbo binnen. Je hebt waarschijnlijk al kennis gemaakt met de praktijk en een theoretische basis opgebouwd. Wanneer je je opleiding leuk en interessant vindt, is het logisch om gewoon door te gaan. Maar wat nou als je binnen jouw interessegebied meer uitdaging zoekt? Dan kan het een optie zijn om over te stappen naar de universiteit.

Om toegelaten te worden tot de universiteit heb je als vanzelfsprekend een vwo-diploma nodig. Maar er is ook een andere manier om toegelaten te worden, namelijk met een hbo-propedeuse. Elke universitaire studie verschilt wel in de toelatingseisen met een propedeuse. Sommige opleidingen stellen namelijk extra eisen, zoals het behalen van wiskunde en Engels op vwo-niveau.  

Zelf heb ik ervoor gekozen om vanuit de Pabo over te stappen naar de universiteit. Toen ik aan de Pabo begon, was mijn plan om na het eerste jaar meteen door te gaan naar de universiteit. De studie Pedagogische Wetenschappen sprak mij namelijk erg aan. Naarmate het jaar vorderde had ik steeds meer het gevoel dat ik de Pabo misschien wel af wilde maken en juf wilde worden. Aan het einde van het schooljaar heb ik nog een aantal gesprekken gehad met mijn studieloopbaanbegeleider over mijn studiekeuze, want ik twijfelde nog steeds wel een beetje. Ook heb ik er met mijn ouders over gepraat. Hierdoor ben ik er mede achter gekomen dat ik het pedagogische gedeelte van de Pabo erg interessant vind. Ontwikkelingspsychologie vond ik dan ook het leukste vak op de Pabo. De didactiek over lesgeven vind ik ook wel interessant, maar ik wilde meer te weten komen over de ontwikkeling en het denken van kinderen. Daarnaast sprak het doen van onderzoek mij erg aan. Op de Pabo heb ik met mijn studiegroep een onderzoek gedaan naar de schrijfontwikkeling van kinderen. Hierdoor ben ik er achter gekomen dat ik dit erg leuk vind om te doen.  

Als ik terugkijk op het jaar Pabo heb ik hier veel van geleerd. Doordat je stage hebt gelopen kan je de theorie die je krijgt op de universiteit makkelijker koppelen aan dingen die je in de praktijk hebt gezien. Daarnaast leer je veel over je persoonlijke ontwikkeling, doordat je veel op jezelf moet reflecteren. Ik denk dat je door een jaar op het hbo een goede basis hebt om op de universiteit te beginnen. Het is een voordeel dat je al ervaring hebt opgedaan in dat vakgebied en dit kun je op de universiteit gaan uitbreiden.