Groninger Studenten Cabaret Festival

Ieder jaar in oktober is het lachen geblazen in Groningen, want dan vindt het Groninger Studenten Cabaret Festival plaats! In 1987 werd het allereerste Groninger Studenten Cabaret Festival gehouden en in deze tijd is het festival uitgegroeid tot een van de vier grootste cabaretfestivals van Nederland, naast het Leids Cabaret Festival, Camaretten (in Rotterdam)en het Amsterdams Kleinkunst Festival. Het doel van het festival is het organiseren van een cabaretfestival voor en door studenten. Samen met een professionele regisseur werken de deelnemers aan hun programma en krijgen ze voldoende tijd om podiumervaring op te doen.

Groninger Studenten Cabaret Festival

Elk jaar organiseert een studentenbestuur het festival en alle zaken rondom dit evenement. Vanaf 1990 is besloten het festival uit te breiden met vijf try-outs, zodat de deelnemers een paar keer kunnen oefenen op het podium met echt publiek. De try-outs vinden plaats in verschillende steden in Nederland, zoals Amsterdam, Den Haag, Nijmegen en Rotterdam. Deelnemers uit het hele land mogen zich opgeven voor het festival. De landsgrenzen worden hierbij niet geschuwd, al sinds enkele jaren kunnen ook Belgische studenten zich opgeven en vindt er daarnaast een try-out in Gent plaats.

Het festival bestaat naast de try-out uit drie finaledagen, waarin de deelnemers strijden tegen elkaar. Tijdens de eerste twee dagen krijgt elke halve finalist tijd om te knallen op het podium, de drie beste deelnemers nemen het dan vervolgens tijdens de derde dag tegen elkaar op. De deelnemers maken dan kans op de Juryprijs, de Persoonlijkheidsprijs en de Publieksprijs.

Op dit moment worden de festivals gehouden in de statige Stadsschouwburg. Na het festival is het tijd voor een spetterend feest: het Cabaretbal! Op verschillende plekken in de Stadsschouwburg zijn er optredens, klinkt er muziek en staan er lekkere hapjes en drankjes voor je klaar.

Wil je meer weten over het Groninger Studenten Cabaret Festival? Kijk dan op:
www.gscf.nl
 

Deel deze pagina