Studentenverenigingen

Stel, het is eindelijk zo ver: je gaat studeren in leukste studentenstad die Nederland rijk is: Groningen! Je hebt er waarschijnlijk ontzettend veel zin in, maar stiekem vind je het ook wel een beetje spannend. Zal je gemakkelijk nieuwe vrienden ontmoeten? En waar kan je ze dan het beste ontmoeten?

Gelukkig is dat wel het laatste waar je je zorgen over hoeft te maken in een stad als Groningen. Je hoeft ’s avonds maar een kroeg binnen te lopen en je hebt er alweer een hoop nieuwe contacten bij. Ook je studiegenoten en je huisgenoten kunnen je hierbij helpen. Een andere manier om vrienden te maken is je aan te melden bij een studentenvereniging. In Groningen zijn er hier erg veel van, elke vereniging heeft zijn eigen karakter.

Wat houdt dat nou eigenlijk in, lid zijn van een studentenvereniging? De meeste verenigingen in Groningen hebben een eigen gebouw, waar je op bepaalde avonden welkom bent om samen met andere leden gezellig te kletsen, een biertje te drinken of lekker te dansen. Daarnaast organiseert zo’n vereniging veel activiteiten waar je altijd aan deel kan nemen. Alles wordt binnen een studentenvereniging georganiseerd voor én door leden, dat betekent dat niet alleen leden achter de bar staan, maar ook alle bestuurlijke taken, zoals het beheren van de verenigingskas, worden door leden uitgeoefend.Wanneer je eenmaal lid bent geworden, krijg je de tijd om een vriendengroep te maken. Bij sommige verenigingen is het gebruikelijk dat je samen met je jaargenoten van hetzelfde geslacht een jaarclub vormt, terwijl je je bij andere verenigingen als eerstejaars kunt voegen bij al bestaande vriendengroepen met ouderejaars. Eén ding is in ieder geval bij elke vereniging hetzelfde: je maakt vaak vrienden voor het leven!

Aan studentenverenigingen kleeft vaak het hardnekkige imago van feesten en drinken en studeren is maar bijzaak. Dit beeld klopt niet met de werkelijkheid, veel studenten willen naast een gezellige tijd hebben toch ook echt studiepunten halen! Zo studeren jaarclubs vaak samen in de universiteitsbibliotheek en is het handig om via je vereniging met mensen in contact te komen die hetzelfde studeren als jij, zodat je bijvoorbeeld samenvattingen kan uitwisselen. Daarnaast is het vaak mogelijk om binnen een commissie van een studentenvereniging activiteiten te organiseren, zoals een congres. Hiermee vergroot je je organisatorische talenten!

Nadat je je hebt aangemeld bij een vereniging, volgt een introductieperiode, waarin je je jaargenoten en de vereniging goed leert kennen. Sommige studentenverenigingen in Groningen kennen een ontgroening, een intensieve periode vol met opdrachten en taken die nou niet bepaald een pretje te noemen zijn. Door strenge regels van de ACI (de Adviescommissie Introductietijden)  hoef je niet bang te zijn dat de leiding tijdens zo’n ontgroening te ver gaat. Zo is het voor eerstejaars verboden om alcohol te drinken, en krijg je verplicht minimaal zes uur per nacht de tijd om te slapen.

Hieronder vind je een overzicht van de studentenverenigingen in Groningen. Wil je meer weten, klik dan op een logo. Ben je nieuwsgierig geworden welke verenigingen heb best bij jou past? Doen dan meteen de GroningenLife! Verenigingswijzer!

Ad Tempus Vitae
AEGEE Groningen
Albertus Magnus
Bernlef
Cleopatra
Dionysos
A.S.V. Dizkartes
Ganymedes
G.S.V.
C.S.V. Ichthus
Navigators
Unitas
Vindicat Atque Polit
Yir'at-'Adonay

Weet je nog niet bij welke vereniging je wilt? Doe dan onze Verenigingswijzer! GroningenLife! heeft de Verenigingswijzer ontwikkeld om jou een objectief advies te geven over de studentenvereniging die het beste bij je past. Omdat Groningen  een flink aantal studentenverenigingen telt, kan het kiezen van de juiste namelijk erg lastig zijn. Beantwoord de stellingen om erachter te komen waar jij het beste een kijkje kan gaan nemen. Klik op de banner hieronder om naar de Verenigingswijzer te gaan.

Deel deze pagina