Politieke studentenverenigingen

Wanneer je op televisie de leden van de Tweede Kamer ziet discussiëren over de hypotheekrenteaftrek is je eerste gedachte waarschijnlijk ‘zappen!!’ Misschien dat je het daarom raar vindt dat in Groningen veel studenten actief zijn in de politiek. Niet in de Haagse politiek, maar in de Groningse studentenpolitiek. In de gemeenteraad, in de Universiteitsraad, in de Hogeschool Medezeggenschapsraad, bij verschillende politieke jongerenorganisaties: overal kom je studenten tegen. Want ehm, stiekem is politiek hartstikke spannend!

Er bestaat een grote kans dat je bij de koffieautomaat van het stadhuis van Groningen op de Grote Markt een student tegen het lijf loopt. In een stad waar één op de vijf inwoners student is is dat natuurlijk niet zo raar, want wie kunnen nu beter de belangen van studenten behartigen dan studenten zelf? Groninger studenten worden daarom vertegenwoordigd in een partij speciaal voor studenten, Student & Stad. Verder rapt Sabine Koebrugge van de VVD over het behouden van de ruime sluitingstijden van de kroegen in de stad. En in dit filmpje legt Paul de Rook van D66 uit dat het helemaal niet saai is om als student in de gemeenteraad te zitten! 

Ook de verschillende jongerenorganisaties van landelijke politieke partijen zijn in Groningen te vinden. De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, de Jonge Socialisten in de PvdA en Dwars, Groenlinkse jongeren zijn hier een paar voorbeelden van. Wanneer je lid van één van deze organisaties bent kan je lezingen en congressen bezoeken, maar gezellige borrels horen hier ook bij! Daarnaast heeft elke jongerenorganisatie een eigen bestuur en verschillende commissies waarin je je ook op meer praktisch gebied kan ontwikkelen. Zo’n organisatie kan natuurlijk een mooie opstap zijn naar de landelijke jongerenorganisatie, of zelfs naar de landelijke politiek!

Studenten bemoeien zich niet alleen met de gemeente en de landelijke politiek, ook in de medezeggenschapsraden van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen zijn studenten vertegenwoordigd. Net als in de landelijke regering bestaan deze raden voor de helft uit een aantal studentenpartijen die samen een coalitie vormen, de andere helft wordt opgevuld door personeelsleden van de universiteit of hogeschool. Tijdens de verkiezingen wordt duidelijk hoeveel zetels elke studentenpartij heeft gekregen. Alle studentenpartijen willen natuurlijk het liefst zo veel mogelijk zetels, want dat betekent dat er veel studenten van die partij deel mogen nemen van de universiteitsraad, waardoor het veel gemakkelijker wordt om je mooie plannen daadwerkelijk uit te voeren!

Tijdens de verkiezingsperiode ieder jaar in mei proberen de studentenpartijen met de meest gekke stunts en opvallendste verkiezingscampagnes zoveel mogelijk stemmen te verzamelen van de studenten. Overal waar je als student komt struikel je over de flyers, ballonnen, gratis kranten, flesjes water, ijsjes, kopjes koffie, suikerspinnen, pennen en posters.

De afzonderlijke faculteiten van de universiteit hebben hun eigen medezeggenschapsraad die adviseren over het onderwijs, onderzoek en de begroting van de faculteit. Ook deze raden bestaan voor de helft uit studenten die worden gekozen na de verkiezingen. Zo nam Bram, student bedrijfskunde en rechten, voor de Studentfractie Economie en Bedrijfskunde zitting in de faculteitsraad van Economie en Bedrijfskunde. Naast dat het hartstikke interessant is mee te mogen beslissen over vernieuwingen binnen je eigen studie, merkte Bram dat zijn deelname aan de faculteitsraad ook erg goed was voor zijn organisatorische skills.
 

Deel deze pagina