15x goed studeren door GL! en het SSC (part I)

gepubliceerd : 20 februari 2017

Deel deze pagina

Eindexamens... tentamens... of je nou nog op de middelbare school zit of inmiddels alweer een (paar) jaar op de uni bezig bent, studeertips komen altijd goed van pas. Want zeg nou zelf: hoe vaak schiet jij in de stress omdat je te laat begonnen bent met leren? Of omdat je écht niet weet hoe je zo'n grote hoeveelheid stof moet aanpakken?

GroningenLife! legde Maple Hupkens, trainer bij het Studenten Service Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, een lijst met studeertips voor. Vandaag Part I, waarin besproken wordt wat je tijdens de tentamenweken kunt doen.

 

#1 Maak een realistische studieplanning

En heel belangrijk: neem in je planning ook rustmomenten mee.

Maple: “Zoek voor jezelf uit hoeveel pagina's je gemiddeld per uur leest. Dit kun je tijdens de collegeweken al 'meten', door dit bijvoorbeeld eens voor 4 uren te noteren. Zo kun je gemakkelijker inschatten hoeveel tijd je nodig hebt om je tentamens voor te bereiden.”

 

#2 Zorg voor een rustige studeerplek

Een opgeruimd bureau werkt prettiger dan een bureau vol blaadjes, snoertjes, lege koffiebekertjes en andere troep. Een niet-storen bordje op de deur wil ook nog wel eens werken wanneer je huisgenoot je voor de zoveelste keer komt storen.

Maple: “Thuis laat je je makkelijk afleiden. Even de afwas doen, kletsen met je huisgenoten... Vaak vinden studenten het prettig om in de bibliotheek te studeren, omdat je daar echt voor je boeken zit. De enige discipline die je hiervoor nodig hebt, is de discipline om op je fiets te stappen (en om niet steeds Facebookfilmpjes te gaan kijken natuurlijk, haha)”.

 

#3 Vraag jezelf af wat je te weten wilt komen

Maple: “Vraag jezelf eerst af wat je doel is: waarom ga je dit lezen? Wat wil je te weten komen? Neem hiervoor een paar minuten de tijd. Door op zo'n manier een tekst in te duiken, blijft het niet simpelweg bij pagina's afvinken. 'Scan' verder voordat je gaat lezen de tekst: dat wil zeggen, lees de tussenkopjes en de eerste zinnen van alinea's. Vaak staat de kern van een alinea in de eerste zin en volgen de uitleg/details.”

 

#4 Wissel aantekeningen uit met medestudenten en bespreek de stof samen

Studerend socializen is goed om meerdere redenen! Maple: “Allereerst zijn je hersenen actief met de stof bezig, wanneer je het aan anderen vertelt. Dit is dus een zeer goede leermethode, want om het aan anderen te kunnen vertellen, moet je het eerst zelf begrijpen. Verder kunnen anderen helpen met je vragen, of aanvullingen op de stof geven. Bovendien werkt het vooral lekker motiverend. Ik kan me voorstellen dat leren in groep leuker is dan alleen studeren!” Maple raadt dan ook aan om aan het begin van het nieuwe semester of blok al te beginnen met meetings.

#5 Slaap voldoende en ga tussen het studeren door even naar buiten, of beweeg even

Maple: “Door te slapen tussen twee leermomenten in, onthoud je de stof beter. Hier is veel wetenschappelijk bewijs voor. Lever in de tentamenperiode dus vooral niet in op je slaap. Bij goed leren, hoort goed slapen. Verder is het belangrijk dat je je tijdens je pauzes bezighoudt met 'prikkelarme activiteiten': lopen, fietsen... als je er maar niet bij hoeft na te denken.”

 

#6 Overhoor jezelf of laat je overhoren door vrienden/medestudenten/familie/etc.

Om te checken wat je al weet kun je 'flashcards' gebruiken. Hierbij noteer je een vraag of begrip op de voorkant van een kaartje en het antwoord op de achterkant. Maple: “Dit werkt zeker goed! Je kunt ook een blaadje op de tekst leggen en jezelf afvragen, 'Wat weet ik eigenlijk echt?'. Bijna 80% van wat je ooit geleerd hebt, moet je namelijk weer opzoeken. Stel je voor: je moet drie voordelen van een bepaalde theorie op kunnen noemen. Als je het antwoord gewoon zou lezen, zonder jezelf eerst af te vragen of je het daadwerkelijk weet, denk je te snel 'oh ja, dat weet ik wel'. Later blijkt dan toch dat je het niet weet. Door eerst bij jezelf te checken of je het écht weet en daarna pas het juiste antwoord te lezen, onthoud je het veel beter.”

 

#7 Focus je eerst op de rode draad en leer daarna alle details

Hoofdzaken van bijzaken onderscheiden dus... een kunst op zich!

 

Leuke tips, maar wat moet je nu eigenlijk doen als je toch al te laat bent begonnen met studeren? En kun je tijdens je collegeweken al iets nuttigs doen?

Hierover lees je meer in Part II, soon to be published...!

 

Photo by Pexels

Photo by Pexels