15x goed studeren door GL! en het SSC (part II)

15x goed studeren door GL! en het SSC (part II)

gepubliceerd : 27 februari 2017

Deel deze pagina

Hopelijk heb je uit '15x goed studeren door GL! en het SSC (part I)' al enkele tips kunnen halen die je helpen tijdens de tentamenperiode. Maar wat als je toch te laat begonnen bent? En kun je tijdens de collegeweken al iets nuttigs doen? 

GroningenLife! legde Maple Hupkens, trainer bij het Studenten Service Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, een lijst met studeertips voor. 

 

Tijdens de collegeweken...

#8 Durf te vragen!

Stel vragen aan je docent en medestudenten. Zoals je waarschijnlijk zo vaak hebt gehoord: domme vragen bestaan niet.

#9 Maak aantekeningen tijdens colleges

Maple: “Noteer in steekwoorden. Als je een heel verhaal probeert mee te schrijven, krijg je niet mee wat er gezegd wordt tijdens de les. Schrijf ook met name op wat gezegd wordt; niet dat wat al in de powerpoint slides staat. Als je dan later je aantekeningen naast de powerpoint legt, zouden de aantekeningen een aanvulling moeten zijn op de slides”.

#10 Ga vooraan zitten

Maple: “Van veel studenten hoor ik dat ze toch beter opletten wanneer ze vooraan zitten. Kleine moeite, maar wel met resultaat!”

#11 Bereid je goed voor op de lessen/colleges

Just do it!

Kijk uit met...

#12 Samenvatten en markeren

Het zijn op zich goede dingen om te doen, maar volgens Maple is het erg verleidelijk om van het samenvatten of markeren een soort 'exercitie op zichzelf' te maken. Een soort bezigheidstherapie dus. Maple: “Als je alles hebt samengevat of gemarkeerd, geeft het je een soort vals gevoel van zekerheid. Je hebt het doorgenomen, maar ken je het ook echt?”

 

En als je dan toch te laat bent begonnen met studeren...

#13 Lees de samenvatting

Misschien heeft een ijverige klasgenoot een goede samenvatting gemaakt, of zijn er studenten van voorgaande jaren die nog het een en ander hebben... hoe dan ook, als je last-minute aan de bak moet kan een samenvatting je beste vriend zijn. Maple: “Wanneer je op het laatste moment begint met leren voor je tentamens, grijp je snel naar een samenvatting. Dat blijkt dan vaak net niet genoeg te zijn. Beter is om eerst de samenvatting te lezen en aan de hand daarvan verder te studeren”. Gebruik de samenvatting dus als een soort kapstok waar je de rest van je informatie aan kan hangen. “Als je bijvoorbeeld nog zes hoofdstukken moet leren in drie dagen, weet je dus dat je per dag twee hoofdstukken moet leren. Je kunt je dan bijvoorbeeld focussen op de keywords, of alleen op de belangrijkste stukken van de tekst”, aldus Maple.

Nuttig lijstje. En nu...?

#14 Kies één van deze tips

Op internet kun je natuurlijk super veel lijstjes vinden met tips om goed te studeren. Lezen is een ding, maar de tips toepassen een tweede! Kies dus 1 tip van deze lijst en pas hem meteen toe tijdens het studeren!

#15 Schrijf je in voor een cursus of workshop bij het SSC van de RUG

Helaas alleen beschikbaar voor RUG-studenten, maar wel heel nuttig voor als je een beetje extra hulp kunt gebruiken met studeren. 'Succesvolle tentamentechnieken', 'effectief studeren', 'presenteren' of misschien toch een studie-ondersteuningsgroep? Dit zijn slechts enkele van de cursussen/workshops die het SSC biedt. Ook kun je er terecht bij studentendecanen en studentenpsychologen. Log even in op je Student-Portal om meer specifieke informatie te zien.

Maple: “Schrijf je alvast in voor het eerstvolgende cursusmoment wanneer je merkt dat het studeren niet loopt zoals jij het wilt. Dan heb je voor de volgende tentamenperiode in ieder geval wat hulp gehad!”

 

Elke persoon en situatie is natuurlijk anders, maar we hopen dat je na het lezen van deze tips inspiratie hebt opgedaan om het studeren goed aan te pakken!

 

 

 

Photo by Vic (license)

Photo by Alberto G. (license)

Photo by Steven S. (license)