20 redenen waarom jij in 2020 in Groningen moet studeren

20 redenen waarom jij in 2020 in Groningen moet studeren

gepubliceerd : 01 januari 2020

Deel deze pagina

Ga jij toevallig in 2020 studeren, maar weet je nog niet waar? Ik ga het makkelijk voor je maken, hier zijn 20 redenen waarom jij in 2020 voor Groningen moet kiezen.

1. Groningen heeft topscholen

Zowel de Rijksuniversiteit als de Hanzehogeschool staan internationaal hoog aangeschreven. Dit is natuurlijk met een reden, ze bieden niet alleen veel, maar ook sterke bachelor en masteropleidingen aan. Een diploma van een van deze scholen garandeert een goede start op de banenmarkt.

2. Jonge stad

Groningen wordt regelmatig een van de leukste studentensteden in Nederland genoemd en dit is natuurlijk met een reden. 1 op de 4 inwoners is student, dit maakt Groningen de jongste stad van Nederland. Met zoveel studenten zijn er dus genoeg mensen waarmee je aansluiting zal vinden.

3. Ruimte voor iedereen

Met zoveel studenten is er plek voor ieder type student. Er zijn talloze verenigingen waar je bij kan aansluiten. Wil je je verbinden met de Friezen in Groningen? Daar is een vereniging voor. Wil je je verbinden met gamers? Daar is een vereniging voor. Waar je ook van houdt, Groningen heeft ruimte voor je.  

4. Je hoeft je nooit te vervelen

Desondanks dat de stad qua oppervlak niet zo groot is, is er altijd wel iets wat je kan doen. Er worden veel evenementen georganiseerd, waardoor er elke avond wel iets te beleven valt. In Groningen zal je je zeker niet snel vervelen.

5. Goed uitgaansleven

Aansluitend op bovenstaande is het misschien goed om te weten dat Groningen een goed uitgaansleven heeft. Zo hebben de kroegjes in het uitgaansgebied, de Poelestraat en Peperstraat, geen sluitingstijden waardoor je elke nacht van de week door kan halen. Ook ver buiten de Peperstraat kun je genieten van het nachtleven. Techno liefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Paradigm en Kopjek. Meer een liefhebber van disco en funk? Dan kun je genieten van de muziek van Loft. Ofwel, ieder type nachtdier kan van Groningen genieten.

6. Studentikoze stad

Een stad volgepakt met studenten maakt het ook ontzettend studentikoos. In Groningen valt er altijd wel iets ludieks te beleven. Denk bijvoorbeeld aan een gigantisch kussengevecht of stoelendans op de Grote Markt. En als een gekke activiteit nog niet heeft plaatsgevonden, dan kun je er zeker van zijn dat het nog georganiseerd gaat worden.

7. Veel leuke festivals

Nog even ter afsluiting waarom deze stad écht nooit verveelt. Groningen heeft ontzettend veel leuke festivals. In augustus kun je bijvoorbeeld geniet van het twee weken durende Noorderzon. In Januari kun je genieten van up coming artiesten tijdens Eurosonic Noorderslag. Maar er zijn ook vele alternatieve festivals. Denk bijvoorbeeld aan een theaterfestival, een festival over de innovatie van Groningen of een studentenkamer festival.

8. Word sportief

Groningen is een sportieve stad en heeft de grootste studentensportorganisatie van Nederland: ACLO. Bij ACLO kun je ontzettend veel sporten uitoefenen, je hebt er niet alleen fitness, zumba groepslessen of squash. Nee, je kan er ook wakeboarden, duiken, paaldansen, etc. Wat voor sport je ook wil doen, het kan in Groningen.

9. Ga internationaal

Studeren in Groningen betekend niet dat je hier je volledige studententijd doorbrengt. Wellicht heb je interesse om een tijdje in een andere omgeving te studeren? Dan is een studie aan de RUG of Hanze niet verkeerd. Beide scholen bieden mogelijkheden om over de hele wereld te studeren. Bij partneruniversiteiten kun je programma’s of minoren volgen, maar ook meewerken aan andere projecten.

10. Veilige en gastvrije stad

Groningen is een gastvrije en veilige stad waarbij de inwoners gemoedelijk met elkaar omgaan. Door zijn nuchtere karakter en lage criminaliteit zal je je niet snel onveilig voelen in de stad.

11. Word cultureel

Op cultureel gebied heeft Groningen genoeg te bieden. Als student kun je bijvoorbeeld gratis naar het Groninger Museum waar veel exposities te zien zijn. Ook kun je genieten van de vele bandjes in cultuurcentrum De Oosterpoort. Geniet je liever van de wat kleinere alternatievere optredens? Dan kun je terecht bij de Vera. Word je liever zelf cultureel actief? Ook daar is mogelijkheid voor, zo kun je bijvoorbeeld bij USVA verschillende cursussen volgen waaronder bijvoorbeeld schilderen, zingen of gitaar spelen.

12. Fietsbaar

Groningen is relatief een kleine stad, hierdoor heb je eigenlijk nooit een bus nodig, je kan alles gewoon fietsen. Op de fiets is bijna iedere plek in Groningen binnen vijftien minuten te bereiken.

13. Duurzame stad

Heb je dan toch een keer de bus nodig? Dan is dit alsnog een duurzame keuze. Groningen draagt graag bij aan duurzaamheid en heeft daarom alleen maar elektrische stadsbussen.

14. Veel horecagelegenheden

Groningen heeft eindeloos veel restaurantjes, cafés, koffietentjes, en alles wat hier tussenin valt. Je kan hier jarenlang wonen en nog steeds niet alle horecatentjes van de stad hebben ontdekt. Het aanbod is ontzettend gevarieerd, maar iets wat als student ook fijn is, zijn de voordelige opties. Zo kun je als student bij vele restaurantjes genieten van een studentenmenu. Op die manier kun je op een voordelige manier genieten van goed eten.

15. Groningen heeft veel groen.

Groningen is een groene stad, je hebt er veel parken, waaronder het beroemde Noorderplantsoen. Met name in de lente en zomer komen deze plekken tot leven waar je bij elk stukje groen kan genieten van buiten barbecue of gewoon een drankje onder de schaduw van een boom.

16. Winkelaanbod

Het centrum van Groningen biedt veel shopgeluk. In het centrum zijn er veel grote winkelketens te vinden, maar deze worden ook aangevuld met de vele boetiekjes en vintage winkels.

17. Fotogeniek

Groningen is een mooie stad waar je uren doorheen kan dwalen. De hofjes bieden verborgen plekjes die je kan blijven ontdekken. Ook de vele locaties van het historische centrum zijn ontzettend Instagramwaardig. Met je telefoon op stap door de stad zal veel mooie kiekjes opleveren, iets wat je volgers ook zeker wel kunnen waarderen.  

18. Uitzicht vanaf de d’Olle Grieze en het Forum

Aansluitend op hierboven kun je vanaf de Martinitoren (in de volksmond ook wel d’Olle Grieze genoemd) of het Forum, genieten van het uitzicht over de hele stad. Zowel bij zonsopgang, zonsondergang of tijdens de avond kun je hier spectaculaire beelden verwachten.

19. Speciaal biertjes

Iets wat misschien maar weinig mensen weten is dat Groningen ontzettend veel speciaal biertjes heeft. Geniet bijvoorbeeld van Baxbier, deze kun je bijna bij elk café in Groningen drinken. Bier liefhebbers kunnen dus zeker wel van het vele aanbod genieten.  

20. De eierbal!

Eigenlijk is de voornaamste reden om naar Groningen te komen wel de Eierbal. De Eierbal is de ultieme Groninger Snack die ieder in zijn leven geprobeerd moet hebben. De Eierbal is niet alleen je ultieme comfort food, ook is het de perfecte midnight snack en borrelhap. Een hap van dit Groningse stukje erfgoed en je weet het zeker, Groningen is de stad voor jou.