Achttien edities van het Jonge Harten Festival

gepubliceerd : 23 november 2015

Deel deze pagina

Het woord ‘theater’ wordt door veel mensen geassocieerd met dure kaartjes, oude mensen en langdradige, theatrale monologen. Het Jonge Harten Festival bewijst dat theater veel meer dan dat is! In nu al achttien edities hebben zij voorstellingen samengebracht die speciaal bedoeld zijn voor jongeren.

In 1998 zat Rudi Kamminga met Marijke van der Woude rond de tafel. Zij hadden sterk het idee dat de middelbare scholieren van die tijd niet genoeg mee kregen van het ruime theateraanbod dat Nederland op dat moment bood. Als theaterprogrammeurs hadden zij vele voorstellingen gezien waarin ze zagen dat er op een onvoorstelbare en verrassende manier een beroep werd gedaan op verbeeldingskracht van jonge mensen. ‘We wilden laten zien dat dit soort voorstellingen naast artistiek uitdagend ook hartstikke leuk waren.’ Om de jongeren nog beter aan te spreken besloten ze er een festivalsausje overheen te gooien en zo werd Jonge Harten geboren.

In de afgelopen zeventien jaar heeft het Jonge Harten Theater Festival een enorme ontwikkeling ondergaan. In acht dagen worden dit jaar ruim 25 voorstellingen gespeeld op vele locaties in Groningen zoals de Schouwburg, Martini Plaza en de USVA. De eerste editie van Jonge Harten bestond uit zes voorstellingen en trok ongeveer 500 mensen. Dit jaar zijn er 25 voorstellingen te zien en worden er ruim 10.000 bezoekers verwacht. Het festival wordt niet meer georganiseerd vanuit het Grand Theatre, maar door een losstaande stichting.  Daarnaast is het festival niet meer specifiek op middelbare scholieren gericht, maar ook op studenten. De kern van het festival, namelijk het zoeken naar artistieke uitdaging, is nog steeds hetzelfde. Rudi: ‘De voorstellingen die je bij Jonge Harten ziet, zie je de rest van het jaar niet.’

Dit jaar is er voor het eerst een editie van Jonge Harten in Rotterdam, die twee dagen duurt. ‘We willen in de toekomst op een paar plekken in het land satellietedities organiseren. Hierdoor kun je gezamenlijke kennis opbouwen en kunnen we nog makkelijker voorstellingen uitnodigen.’

De editie van dit jaar draait om het thema PLAY. Een thema waarmee Jonge Harten haar bezoekers uitdaagt te blijven spelen en experimenteren en los te komen van de fast-forward succesmodus waarin de huidige generatie jongeren leeft. Elke avond kun je ook terecht in het Festivalhart Jonge Harten voor muziekoptredens, films, het festival lab en nog veel meer.  Dus laat je verrassen en kom een kijkje nemen op het Jonge Harten Theater Festival!

Door Lucia Grijpink