Zo zorg je dat je fiets niet wordt gejat!

Zo zorg je dat je fiets niet wordt gejat!

gepubliceerd : 20 september 2017

Deel deze pagina

Wie vandaag de dag naar de binnenstad wil gaan om te stappen of te winkelen kan maar beter de auto thuis laten staan. Je zoekt je rot naar een parkeerplek en daarnaast betaal jij je blauw aan de parkeerkosten. Groningen heeft immers overal betaalzones en je wil er niet achter komen dat je na het stappen of winkelen ook nog eens een parkeerboete moet betalen. Wanneer je met de fiets in Groningen op pad bent kan je echter ook voor een onaangename verrassing komen te staan; een kale plek, daar waar eens jouw fiets stond. We hebben wat tips om ervoor te zorgen dat jouw fiets nog op zijn plek staat wanneer je terug wil rijden.

Niet in een stil hoekje
Op het moment dat jij je fiets in een stad neerzet, is de verleiding groot om deze buiten het verkeers- en voetgangersgebied te plaatsen. Een stil hoekje, tussen een paar huizen of winkels verscholen, lijkt de ideale plek om jouw fiets te stallen. Helaas is dit ook de snelste methode om je fiets kwijt te raken. Fietsendieven maken namelijk gebruik van de gelegenheid en die bied jij ze op deze manier. Ze zullen kijken naar een fiets die uit het zicht staat omdat hun aanwezigheid daar niet opvalt. Een fietsendief kan dan gerust met een betonschaar jouw slot openknippen. Toch maar parkeren in de winkelstraat, en het liefst bewaakt dus.

Een goed slot
Het klinkt als een open deur intrappen maar toch hebben veel fietsers het niet; een goed slot. Denk eraan dat jij jouw fiets met een goed slot vastzet. Een goed ringslot, en dan bij voorkeur een veiligheidsslot, is even een uitgave, maar je koopt er wel een stuk veiligheid voor. Kijk of jouw fietsslot een redelijk unieke sleutel gebruikt. Dat kan je nazoeken op internet. Zo voorkom je dat een fietsendief met een loper jouw slot kan openmaken.

Zet je fiets met minimaal twee sloten vast en het liefste tevens aan een vast object, zoals een lantaarnpaal of een hek. Bij de meeste fietsen zit standaard een ringslot. Wil je je fiets extra beschermen kijk dan naar een beugelslot of een kettingslot. De website Slotenspeciaalzaak.nl verkoopt beide sloten.

Laatste tip voor een goed slot: zoek bij de aanschaf van een kwalitatief slot ook naar een gerenommeerd merk op het gebied van fietssloten, bijvoorbeeld een ABUS fietsslot. AXA, PRO-TECT en VINZ zijn ook zeer bekende merken.

Haal je zadel eraf
Het klinkt gekker dan het is; haal het zadel van je fiets af wanneer je gaat stappen. Het zadel van je fiets stop je gemakkelijk in je rugzak en na het stappen plaats je het weer terug. De fietsendief die het op jouw fiets gemunt heeft komt er bij voorbaat achter dat hij er niet zo gemakkelijk mee kan wegrijden. Het is voor jou een extra handeling, maar het voorkomt absoluut dat jouw fiets in Groningen wordt gejat.

Woon je zelf niet in Groningen, maar heb je zin om een keer een leuke fietstocht door Groningen te maken? Het is ook mogelijk om een fiets te huren. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Groningen. Door heel de provincie Groningen zijn er meerdere fietsverhuurders aanwezig. Zij kunnen je ook meer informatie geven over leuke uitstapjes in de omgeving.