Bestuur, super mooi!

gepubliceerd : 09 april 2015

Deel deze pagina

Het kan niet anders dan dat je als student in Groningen met een van de vele verenigingen te maken krijgt. Of het nou studie- of studentenverenigingen zijn, debatclubjes of een literair dispuut, ze geven het studentenleven glans! Al die verenigingen kunnen enkel en alleen bestaan omdat ze gerund worden door studenten. Studentenbesturen welteverstaan. Maar hoe kom je nou in zo’n bestuur? Dat kan via de koninklijke route, maar er zijn ook vele andere wegen die leiden naar studentikoos heerschappij.

De koninklijke route

De meeste besturen in Groningen zijn verbonden aan studieverenigingen. Het zijn er tientallen! Een studievereniging wordt meestal draaiende gehouden door een aantal commissies. Vaak zijn het diegenen die actief zijn geweest in commissies, die in het bestuur komen. Hetzelfde geldt voor studentenverenigingen. De meest actieve studenten, bij commissies en ook disputen, vormen de besturen. Dus, als je graag een studie- of studentenvereniging zou willen besturen, moet je toch echt werken voor je geld.

De politieke route

Ben je geïnteresseerd in politiek en onderwijs, dan kan je een jaar in de medezeggenschap plaatsnemen, bij bijvoorbeeld SOG of HSV. Ook kan je lid worden bij een politieke jongerenpartij en je snel een weg naar het bestuur blaten (zij noemen dat debatteren). Ook heeft gemeenteraadspartij Student en Stad tegenwoordig een bestuur. Word gewoon lid, en bestuur die handel!

De organisatorische route

Er zijn een hoop organisaties in Groningen die een evenement (of meerdere organiseren). De meest bekende is de KEI-week, die door een studentenbestuur wordt georganiseerd. Wil je een jaar toewerken naar een internationale conferentie in Den Haag, solliciteer dan voor TEIMUN. Het voordeel van deze route is dat iedereen kan solliciteren. Lid of niet, eerstejaars of vijfdejaars, het maakt niet uit. Bestuurt!

De sportieve route

Noem een sport en je kan in het bestuur plaatsnemen. Maar onderschat de sportverenigingen die ze besturen niet! Sommigen hebben zelfs meer dan 500 leden die door het bestuur in het gareel gehouden moeten worden. Net als bij de studentenverenigingen is actief lidmaatschap een vereiste, of je moet je sportieve prestaties voor je laten spreken. Maar voor dat alles krijg je een hoop terug. Veel sportverenigingen hebben, net als studentenverenigingen, hun eigen pand (of loods, schuur etc.). Als je alle sportieve studenten wilt vertegenwoordigen en het gigantische sportcomplex op Zernike wilt beheren, ga dan ACLO-bestuur doen!

De culturele route

Wil je leiding geven aan stuurloze creatievelingen? Dan kent Groningen gelukkig genoeg culturele verenigingen en organisaties, die ook allen bestuurd worden door studenten. Neem bijvoorbeeld de muziekverenigingen Bragi en Mira, of het Groninger Studenten Toneel en de excentrieke Hofdansvereniging Plaisir Courtois. Wil je culturele activiteiten organiseren in een prachtig monumentaal pand aan de Munnekeholm, solliciteer dan voor Cultureel Studentencentrum Usva!

De overige route

Naast alle verenigingen, politieke partijen, culturele- en sportverenigingen en evenementbesturen, heb je nog tal van andere organisaties die een bestuur nodig hebben. Op een rijtje: debatvereniging Kalliope, internationale organisaties ESN, AIESEC en AEGEE, overkoepelend orgaan voor studieverenigingen FVOG, overkoepelend orgaan voor studenten verenigingen Contractus, stagebemiddelaar Integrand en CUOS (moeilijk uit te leggen, zoek zelf maar op).

Je ziet het, tal van mogelijkheden om je CV op te leuken, bestuurservaring op te doen, veel mensen te leren kennen, je een jaar echt een baas te voelen en het allerbelangrijkste, de constitutieborrels! En het mooie is: als je eenmaal een bestuursjaar hebt gedaan, kun je je bestuurlijke carrière eenvoudig voortzetten in een raad van toezicht, raad van advies, algemeen controlerend bestuur etc.

Dus, word actief. Verdeel en heers. Bestuur!

Door Koos Tervooren