Bevrijdingsdag - de alternatieve route

gepubliceerd : 03 mei 2016

Deel deze pagina

Op Bevrijdingsdag trekt heel Groningen en omstreken naar het Stadspark om daar te genieten van alle grote artiesten die op het Bevrijdingsfestival komen. Ook dit jaar wordt er weer groot uitgepakt met acts als Ali B, Kensington en Typhoon. Maar naast de Mainstage zijn er nog heel veel andere podia waar spectaculaire optredens gegeven worden. Deze acts zijn vaak wat minder bekend, maar absoluut de moeite waard! GroningenLife! zocht een mooie route voor je uit waarmee je langs alle podia wordt geleid.


Rond een uurtje of 15.00 beginnen we op Het Plein voor de Vrijheid bij Andy Frasco. Deze Amerikaanse, hyperactieve blues-artiest gaat met z’n rauwe stem, afro en saxofoon onze dag spetterend laten beginnen. Al dansend en springend gaan we door naar Betrayers of Babylon. Deze reggaeband zingt in het Duits en zorgt wederom voor wat lekkere blazers op het podium. De bandleden zien eruit als lichtelijk wereldvreemde jongens en waarschijnlijk wordt dit je eerste blootstelling aan Duitstalige reggae, maar swingend wordt het zeker!
 
Om even bij te komen van al dat gespring gaan we naar Podium Noord, een podium voor bands die uit Noord-Nederland komen of er een sterke band mee hebben. Op dat moment is net de Vanderlinde begonnen. Deze countryrockband heeft haar laatste album opgenomen in de Amerikaanse staat Kentucky en dat hoor je! We gaan zitten in het gras en genieten van de heerlijke country-gitaren en tweestemmige refreintjes. Na het optreden blijven we lekker liggen aangezien Snikhait hierna komt. Deze swingblues band zingt in het Gronings en zal ervoor zorgen dat we weer in de swing-modus komen met nummers als Stuutsiekorn en Hol der nou es mit op.

Inmiddels is het een uurtje of zeven en we gaan door naar het Local Heroes podium waar net Roelie Vuitton & Band is begonnen. Het is moeilijk om deze jongen onder te brengen in een genre en het wordt dan ook omschreven als een mix van R&B, electropop en Nederlandse rap. Even wanen we ons in hogere sferen terwijl de zon langzaam ondergaat in het Stadspark. We kopen een lekker festivalfrietje als avondmaaltijd en gaan het oppeuzelen bij country-band Hans Hannemann & The Loneriders. Als je je ogen dichtdoet en je concentreert op Hans’ diepe stemgeluid en country-liedjes, bevindt je je ineens in een saloon vol met mannen met cowboyhoeden, dikke snorren en een strohalm in de mond.
 
De festivalfrietjes zijn verorberd en het is weer tijd voor een dansje! Het Bevrijdingsfestival heeft hier ook ruimte voor gemaakt, namelijk in de vorm van Dansen in de Bus. Hier treden de hele dag door DJ’s op die samen zorgen voor een klein techno-feestje in het Stadspark. Op het programma staan nu Frank Kvitta vs. Daniela Haverbeck die samen groove-techno maken, gevolgd door Boss Axis. Deze twee Duitsers staan ook wel bekend als de ‘ministers of melody’ door hun melodische en groovy techno.
 
We zijn inmiddels best wel moe, ons geld is op en de temperatuur begint te dalen. Maar bij de Sicilaanse band Baciamolemani is het nog hoogzomer en ligt het energielevel hoog boven het Stadspark. Baciamolemani bestaat uit een groepje Italiaanse mannetjes met veel blazers en een repertoire van vrolijke Mediterraanse / Balkan nummers. Dus laat nog even die heupjes door de Groningse nacht zwaaien en dans op de vrijheid van Nederland.
 
Naast deze route is er nog een theaterveldje, een informatiemarkt en zijn er natuurlijk nog ontzettend veel andere goede artiesten. Ook kun je nog naar de Sena Talent stage in de Urban Area, waar je de hele dag door kunt genieten van de beste lokale en nationale hiphop-acts.

Geniet van deze heerlijke feestdag!

Door Lucia Grijpink