Checklist: Kamer

Checklist: Kamer

gepubliceerd : 17 december 2016

Deel deze pagina

In De zoektocht gaven we je al een aantal tips voor het vinden van een kamer. Maar als je dan eindelijk je perfect crib hebt gevonden, moet je dan nog ergens op letten? GroningenLife! stelde deze lijst voor jou samen, om de 'oeps had ik maar' achteraf te voorkomen.

1. Check de locatie...

In het centrum wonen is natuurlijk geweldig, maar vaak wel een stukje duurder. Als je net buiten het centrum gaat wonen, bespaar je soms behoorlijk wat geld, maar moet je wel bereid zijn om een stukje verder te fietsen! Dus geef je de voorkeur aan 'na het stappen meteen je bed inrollen' of 'budgetproof en conditiebevorderend'?

2. … en het huis

Het is natuurlijk super chill om alles voor jezelf te hebben, maar een stel leuke huisgenoten kunnen je social life wel een flinke boost geven! Dan moet je natuurlijk wel een keuken, badkamer, wc – en als je geluk hebt – tuin of woonkamer willen delen. Niet alle huizen hebben een GK (gemeenschappelijke kamer), dus als je het belangrijk vindt om te socializen, is dit iets waar je rekening mee kunt houden!

Als je erg aan een schoonmaakrooster gehecht bent, moet je je afvragen of je in een huis met rondslingerende etensresten en drankflessen wilt wonen. Als het een bende is wanneer je komt kijken, zul je dit waarschijnlijk niet zo snel kunnen veranderen...

Ook praktisch: check of het huis goed is onderhouden. Dit zegt vaak veel over je huisbaas en/of huisgenoten. En zijn er bijvoorbeeld maatregelen genomen tegen brand (vluchtroutes, rookmelders, brandblussers) of diefstal (sloten, een fietsenschuur)?

3. Maak kennis met je toekomstige huisgenoten

De kans is groot dat jij je huisgenoten nog niet kent wanneer je je intrek neemt in de nieuwe kamer. Daarom kan het handig zijn alvast even kennis te maken, zoals bij een hospiteeravond.

Als jij een feestbeest bent, dat elke nacht op stap wil, is het misschien niet handig om samen te wonen met mensen die daar niet zo van houden.

Gaan je huisgenoten überhaupt met elkaar om? Sommige huizen hebben elke week een vaste huisavond, waarop je bijvoorbeeld gezellig samen kunt eten. En ook praktisch om te weten: is het een gemengd huis (mannelijke en vrouwelijke studenten) of niet? En hoeveel mensen wonen er eigenlijk?

4. De kamer zelf

Bed, kast, bureau, tv, bank... welke spullen wil jij allemaal kwijt in je kamer? En is de kamer daar groot genoeg voor? Een eenpersoonsbed neemt natuurlijk al minder ruimte in beslag dan een tweepersoonsbed en een hoogslaper is helemaal ideaal voor kleine ruimtes! Andere dingen die je kunt checken zijn:

  • Kun je de deur van je kamer op slot doen? (verzekering)

  • Is er een wastafel?

  • Is de internetverbinding goed op je kamer?

  • Zit er een tv-aansluiting?

  • Hebben de ramen dubbel glas? (betere isolatie, dus minder energiekosten)

  • Zit er een goede radiator op je kamer?

  • Zijn er ramen? (licht, ventilatie)

  • Is het er gehorig?

  • Etc.

5. Lees. Altijd. Het. Huurcontract.

… ook de kleine lettertjes! Het is belangrijk om te weten wat de huisregels zijn er voor welke kosten jij als huurder moet opdraaien. Je wilt natuurlijk niet voor onaangename verrassingen komen te staan wanneer die rekening van een dure reparatie bij jou op de mat valt! Check dus altijd voor welke zaken je huurbaas verantwoordelijk is en voor welke jij zelf verantwoordelijk bent.

Andere belangrijke zaken die in je huurcontract staan zijn de prijs en de opzegtermijn. Sommige prijzen zijn exclusief gas, water, licht en internet, dus iets om rekening mee te houden!

Mochten er ooit problemen ontstaan tussen jou en je huisgenoten of je huisbaas, kun je altijd terugvallen op je huurcontract.

6. Weet wie je huisbaas is!

Met de ene huisbaas heb je beter contact dan met de andere huisbaas, maar het is belangrijk dat je hem of haar kunt vertrouwen. Wanneer hij of zij te veel geld voor een kamer vraagt, of problemen nooit (of veel te laat) oplost, is dat natuurlijk niet erg fijn voor jou als huurder. Je kunt ook een huis huren via een woningstichting, zoals Lefier of Patrimonium.

7. Vraag anderen om raad

Praat met vrienden, studiegenoten of familie over hun ervaringen. Dit kan heel nuttig zijn als je bijvoorbeeld een probleem hebt met je huisbaas. Of het loopt niet zo lekker tussen jou en je huisgenoten. Ook kun je de huurcommissie om hulp vragen als je huur te hoog is of er iets niet goed zit met het onderhoud van je huis en je huisbaas wil niet meewerken.

 

NB. Deze kamerchecklist is bedoeld om je tips te geven, maar blijf altijd je gezonde verstand gebruiken! :) 

Photo: 'THUIS' taken by Pleuntje (20th of September, 2012).