Een duurzame toekomst tegemoet

gepubliceerd : 07 mei 2015

Deel deze pagina

Denk jij er wel eens over na hoe jouw kleinkinderen de wereld later zullen zien? Nee, waarschijnlijk nog niet, want dat duurt nog wel even. Desondanks is het wel een van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd! Dat hebben ze aan de RUG en de Hanze ook gezien. Zo zijn ze op het Zernikecomplex nu al bezig met een gezamenlijke Energy Academy Europe en de bouw van de Zernikeborg. Groningen is hard op weg om een Energie-genie te worden dus!

Met het oog op deze toekomstige ontwikkelingen en het belang hiervan, spraken wij met honorair hoogleraar professor dr. Ton Schoot Uiterkamp. Hij was erbij toen studentenroei-vereniging Gyas in 1964 werd opgericht en bovendien bedacht hij 15 jaar geleden al het thema voor het 400-jarig bestaan van de RUG: ‘For infinity (4∞)’! Een creatieve en inspirerende man met een passie voor duurzaamheid!

Om te beginnen… Waar bent u in gespecialiseerd?

“Ik ben iemand die met een biofysische-chemische achtergrond het milieu is ‘ingerold’ en daar ben ik op drie continenten mee bezig geweest, al ruim 40 jaar. In die periode heb ik het onderwerp (milieu) zien veranderen van iets wat eerst een geitenwollen sokkenverhaal was, tot keiharde noodzaak. Ik heb me er mee bezig gehouden als onderzoeker, consultant, opleider en beleidsmaker, maar ook gewoon als burger, vader en grootvader.

Als mensheid zijn we zo’n 200 jaar geleden begonnen met de industriële revolutie en we hebben er sindsdien ontzettend veel goede dingen van gemaakt..” (intussen wordt er naar mijn trouwe laptop geknikt) “… maar we hebben er tegelijkertijd ook een puinhoop van gemaakt. Ik heb in Caïro en Boston gewoond en ik kan je vertellen dat de lucht en het water niet overal even schoon zijn.”

Wat is uw drijfveer om u zo in te zetten voor duurzaamheid?

“Ik gebruik liever de Zuid-Afrikaanse term volhoudbaarheid. Ons handelen moet namelijk vol te houden zijn. De manier waarop wij nu met de aarde omgaan is niet vol te houden. Mijn drijfveer is om volhoudbare oplossingen te bedenken, voor alles zoals: voedsel, transport, gezondheid, huisvesting en energievoorziening.”

“Ik ben nu bijna 6 jaar met pensioen en werk nog steeds aan de RUG. Ik run onder meer studenten discussiegroepen en ik doe dat mede omdat ik geloof dat ik dingen vertel die niet opgeschreven zijn of te vinden in een handboek. Eigenlijk zou ik het op moeten schrijven… “

Hoe vult u die passie verder in tegenwoordig?   

“Naarmate ik ouder word, wordt de passie voor duurzaamheid intenser. Mijn huidige activiteiten zijn niet mijn inkomensbron. Voordat ik aan iets nieuws begin heb ik vier belangrijke voorwaarden: ik moet het leuk vinden; ik wil niemand die er geld mee kan verdienen voor de voeten lopen; ik moet tijd hebben; en mijn vrouw en ik moeten gezond zijn. Dit laatste is eigenlijk de belangrijkste  factor. Verder dan dat: ‘life is a joy forever’, zolang het duurt.”

Hoe denkt u over de Energy Academy Europe?

“De Energy Academy Europe vind ik fantastisch. De EAE overkoepelt alle energiegerichte MBO, HBO, academische (RUG) opleidingen en postacademische opleidingen in Noord-Nederland. Dat is uniek! De MBO opleidingen van Drenthe, Groningen en Friesland vormen samen het Energy College. Daarnaast hebben we nog het Energy Delta Institute, voor post-academiale opleidingen. Deze hele thematische energie-kolom komt hier op het Zernike in een nieuw (duurzaam!) gebouw te zitten en dat wordt voor iedereen zichtbaar, niet alleen voor de experts!”

Hoe kunnen studenten zich inzetten voor een volhoudbare studentenwereld?

“Ik denk in eerste plaats door kennis te verwerven en ten tweede door met hoofd en hart die kennis uit te dragen. Dit kan bijvoorbeeld door lid te zijn van een sportvereniging, want sport is een prettige manier van beweging en dat is een goede zaak voor je. Dan kun je natuurlijk ook bij de vereniging nagaan hoe deze energiezuiniger kan worden. Ik ben zelf een van de oprichters van Gyas. Bij Gyas kwamen ze er bijvoorbeeld achter dat het isoleren van de vloer van het botenhuis veel energie-efficiënter zou zijn dan zonnepanelen op het dak.”

Wat mogen we de komende jaren van de RUG en de Hanze verwachten?

“Niet alleen uitstekend onderwijs en onderzoek, maar ook een écht groen beleid, dat er ook daadwerkelijk wordt vormgegeven door onze gebouwen en diensten duurzaam te beheren en in te richten en goed na te denken over de kennis die we overdragen. Bovenal dat we niet alleen roepen dat iets gedaan moet worden, maar dat we zelf ook het goede voorbeeld geven.”

Hoe onderscheidt Groningen zich van de andere steden? 

“Het is heel simpel: mede door zijn eeuwenlange intensieve betrokkenheid bij studenten, zijn scala aan sociale en culturele voorzieningen en zijn compactheid, fietsvriendelijkheid en speciale ligging in Nederland is Groningen de beste studentenstad van Nederland.”

Tot slot… 

We beseffen soms niet in wat voor een ‘lucky wonderland’ wij hier eigenlijk leven!” 

Door Anouk Theunissen
Foto door Nicolas Raymond