Gekke Groningse straatnamen

gepubliceerd : 10 juni 2015

Deel deze pagina

Als je op zoek gaat naar een kamer in Groningen, kom je waarschijnlijk de meest vreemde straatnamen tegen: het Tingtangstraatje, de Oude Kijk in ‘t Jatstraat, de Grote Kromme Elleboog, etc. Hoe zijn die gekke Groningers bij deze namen gekomen? Welk verhaal zit erachter?

Peperstraat

De Peperstraat vormt samen met de Poelestraat het drukke uitgaansgebied van Groningen. Peper was vroeg ontzettend kostbaar (peperduur) en daardoor makkelijk om handel mee te drijven. In deze straat woonden vooral veel paardenkooplui die de peper gebruikten om hun huur mee te betalen (helaas doen huisbazen in 2016 daar moeilijk over). Ook schijnen ze de peper onder de staart van een paard te wrijven dat ze wilden verkopen, zodat hij wat ‘vuriger’ werd. Leuk detail.

Folkingestraat 

De Folkingestraat is dit jaar verkozen tot leukste winkelstraat van Nederland! De naam Folkinge is afgeleid van het geslacht Folkerdingh of Folkerdinge. Voor de tweede wereldoorlog werd deze straat bewoond door de Joodse gemeenschap. Ook toen was het een drukke winkelstraat. Je kocht er alleen geen verkleedspullen, Marokkaanse hapjes of ijsjes, maar vooral tweedehands spullen en huiden. Tragisch genoeg zijn alle joodse bewoners tijdens de tweede wereldoorlog weggevoerd uit deze straat en nooit meer teruggekeerd. Nu kun je nog sporen zien van deze historie. Aan het eind van de straat staat nog altijd de prachtige synagoge, in de bestrating is de maancyclus afgebeeld, die staat voor de levenscyclus waaruit geschiedenis en toekomst zijn opgebouwd. Deze elf manen vormen samen een oog. Als het regent, blijft het water hierin staan, zodat er een huilend oog ontstaat die herinnert aan wat de Joodse gemeenschap is aangedaan.  Daarnaast zit op nummer 37 een bijzondere deur in een blinde muur. De deur kan niet open, omdat de deurkruk mist. Achter deze deur ligt de geschiedenis van de Folkingestraat verborgen, die niemand ooit zal kunnen navertellen.

Oude Kijk in ’t Jatstraat 

Deze naam moet je een paar keer oefenen, voordat je ‘m helemaal kunt uitspreken. In 1329 heette de straat nog gewoon Gad. Door de eeuwen heen veranderde deze naam steeds en in de 17e eeuw ontstond de Jatstrate. Het schijnt dat er een gevel is op nummer 79 waarin staat ‘Ick kick nog int’. De schilder had niet zo’n goed ruimtelijk inzicht en had dus geen plek meer over voor het woord ‘Jat’. Beetje dom, maar zo werd hij wel de bedenker van deze prachtige straatnaam!

Soephuisstraatje 

Dit is een heel klein zijstraatje van de Zwanestraat. Eigenlijk is de naam heel simpel te herleiden. Tot aan 1920 stond er namelijk een pand op de hoek waar soep werd uitgedeeld. Nu wonen er vooral veel studenten. Soep kun je nu beter halen bij de Soepwinkel in de Oude Kijk in ’t Jat.

Grote Kromme Elleboog 

Dit is misschien wel de meest vreemde straatnaam van Groningen. Waarschijnlijk hadden de ambtenaren op het moment dat ze deze naam bedachten een slokje teveel op of was het de vrijdag voor de Kerstvakantie. De Grote Kromme Elleboog heeft z’n naam te danken aan de knik die in de straat zit en die de ambtenaren blijkbaar meteen aan een elleboog deed denken. Dit is vooral een leuke naam om buitenlanders uit te laten spreken.

Tingtangstraatje 

In de 13e eeuw was de Vismarkt nog een kanaal, waar de vissersschepen hun lading konden lossen. Aan de oostzijde stond het huis ‘De Klok’, waaraan een klok hing die geluid werd als er vissersschepen aankwamen of vertrokken. En welk geluid hoorden de bewoners van het straatje net achter dit pand? Juist, ting tang. Gekke Groningers.

Lopende Diep 

Dat lijkt onmogelijk, een kanaal dat wandelt. Maar dat gebeurde echt vroeger! Ooit stond het Lopende Diep namelijk in directe verbinding met de zee, zodat er ook sprake was van eb en vloed. De bewoners van deze straat waren daar niet zo blij mee, want het water liep soms de kelders in. Gelukkig is die verbinding in 1877 verbroken, dus je kunt gerust een kamer op de begane grond huren.

Butjesstraat

Als je in Groningen gaat studeren, moet je het verhaal van de Butjesstraat kennen. De oorsprong van de straatnaam is niet zo interessant, namelijk een of ander brouwersgilde. Het gaat erom dat deze straat heeft gezorgd voor het veelgebruikte Groningse woord ‘butje’. In deze straat heeft namelijk een huis gestaan voor kinderen met een beperking. Zij werden de butjes genoemd. Tegenwoordig wordt het woord nog steeds gebruikt als lollige variant op een scheldwoord (of door sommigen misschien als koosnaampje. Gekke Groningers).

Dus zoek de leukste straatnaam uit en wie weet is er wel een kamer te huur!

Door Lucia Grijpink