GroningenLife!Hack Koffie

GroningenLife!Hack Koffie

gepubliceerd : 24 maart 2017

Deel deze pagina

Koffie, espresso, cappuccino, americano, macchiato, bocht, leut, pleur, slobber, troost. Het maakt niet uit hoe je het noemt, maar je dag studeren is pas begonnen nadat je met je slaperige kop op een apenrots in de UB bent neergeploft en je tong verbrand aan de eerste slok van de zwarte studeerolie.

De student en zijn koffie gaan hand in hand. Na een goed uurtje ploeteren op je plekje in de JB (Juridische Bibliotheken voor leken) heb jij wel een lekker bakje koffie verdient. Dus je appt je studiemaatjes “Zoooo, ik heb het wel weer gezien hoor met de Vivien Schmidt en dr geneuzel, even koffie doen?” Tien minuten later zit je in de Black&Bloom en voor je het weet is het alweer twaalf uur. Tijd voor lunch, met een bakje koffie. Voordat je je plekje weer opzoekt loop je langs de koffieautomaat. Nog één bakkie voordat je weer begint. “Ja die automaatkoffie is echt niet te zuipen”, zeg je tegen je vriendin, “maargoed, koffie is koffie hè, hahaha.”

Zonder koffie wordt er niet gestudeerd. Koffie is het levensbloed van de universiteit. Studenten en docenten slepen zich als zombies door de met tl-licht verlichte gangen gevoed door een permanent infuus van koffie zo zwart als zwarte piet. Wat moet je anders, als je na een avond doorzakken in de 9e Cirkel om negen uur ‘s ochtends bij een werkcollege “Minority Literacy and Literature” zit. Wat moet je anders dan reikhalzend uitkijken naar dat ene moment om kwart voor 10 dat je docent zegt: “Nou, volgens mij is het wel tijd voor koffie, vinden jullie niet?”

Precies, tijd voor koffie…
Altijd tijd voor koffie…

Maar dit is voor het plebs, het gepeupel. De arme stakkers die hun eigen bankrekening leegroven en hun zuurgeleende centjes doorgeven aan Douwe Egberts en Gerben van de Black&Bloom.

Nee de echte helden, dat zijn de studentassistenten, de gastdocenten. Die krijgen namelijk een eigen pas. Een koffiepas. Bijna niet te onderscheiden van een standaard collegekaart behalve door één fantastisch kenmerk: De universiteit stort er geld op voor koffie. Inderdaad, koffie op kosten van de uni, de machine die ons tot deze overmatige koffieconsumptie drijft. Dus wat moet je doen als slaperige, brakke, strijdende student? Studentassistent worden, of als dat niet lukt er eentje bevrienden. Of als dat niet lukt er eentje stelen. Want wat is er nou beter dan koffie?

Gratis koffie…