Groninger Studenten Cabaret Festival

Groninger Studenten Cabaret Festival

gepubliceerd : 22 november 2017

Deel deze pagina

Dit jaar was het alweer tijd voor het 31e Groninger Studenten Cabaret Festival. Drie dagen lang namen zes aanstaande grappenmakers het tegen elkaar op in de stadsschouwburg. Vorige week plaatsten wij al een interview met Jochem Meijer, die ooit winnaar was van dit festival, wat goed laat zien wat dit evenement met je carrière kan doen. Ook dit jaar waren de kaarten niet aan te slepen en zodoende was de zaal elke dag tot de nok toe gevuld met studenten, gretig voor een goed avondje gieren en brullen.

Bij binnenkomst word je vriendelijk begroet door de jongens in nette pakken en meisjes met roze tutu’s. Deze meisjes werden op de eerste dag door presentator Frank Evenblij de #metoo meisjes genoemd, waarschijnlijk vanwege de lengte van de eerdergenoemde kledingstukken. De foyer staat vol met studenten die elkaar allemaal lijken te kennen. Overal worden high-fives uitgedeeld door jongens in witte hemden en, verbaasd door de toevalligheid van de ontmoeting, begroeten de meisjes elkaar alsof ze elkaar jaren niet gezien hebben. Tussen deze gezellige massa bevinden zich enkele ouderen die waarschijnlijk met weemoed kijken naar hun zoons en dochters die nu nog de tijd hebben om zo’n driedaags festival te organiseren.

Na het inslaan van een paar biertjes kan iedereen de zaal binnen gaan en op zoek naar zijn plekje. Het blijkt nogal moeilijk te zijn om het verschil op te merken tussen ‘zaal’ en ‘zijkant zaal’, waardoor iedereen ongewenst in een soort stoelendans terecht komt. Maar als dan toch iedereen zit kan de show beginnen. Elke dag wordt de show aan elkaar gepraat door een bekende Nederlander die zich heeft laten strikken voor het maken van een paar clichématige grappen over de studenten in Groningen. Stiekem geniet de zaal hier wel een beetje van en gaat er soort van trots gevoel rond dat wij in Groningen toch wel het stoute jongetje van de klas zijn. Dit jaar was de eer aan Frank Evenblij, Raoul Heertje en Greg shapiro.

Als dan de Pappa Joe’s even genoemd is als hoofdsponsor van het festival kunnen we los en drie keer een dikke twintig minuten genieten van de jonge cabaretiers. Op donderdag en vrijdag kon je kijken naar de halve finalisten waarvan je Luuk van der Vaart, Tim Alpherts en Daan van der Hoeven op vrijdag in de finale terug kon zien.

Luuk wordt aangekondigd als deelnemer die zich had opgegeven als ‘winnaar’ van het, nog niet plaatsgevonden, cabaret festival. Maar al snel blijkt dat hij in zijn leven eigenlijk niks gepresteerd heeft, dat zijn studie nergens op slaat en dat hij het kneusje is van zijn familie. Hij is de onhandigheid zelve en dat blijkt uit alle anekdotes die hij met veel zelfspot overbrengt aan het publiek dat vervolgens helemaal meegaat in zijn onbenulligheden. Dat het publiek hier helemaal in meegaat wordt ook duidelijk als Luuk er aan het eind van de avond met de publieksprijs vandoor gaat.

Tim begint met het betrekken van het publiek en vraagt, terwijl hij een dramatisch Japans stemmetje opzet, waar de persoon zich het meest mee kan identificeren. Voornamelijk de mannen in de zaal grinniken bij deze referentie aan Hentai waarop zij, door hun vriendinnen scheef worden aangekeken omdat die er niks van begrijpen. Verder zit zijn show vol met muzikaliteiten die erg kunstig zijn maar niet door iedereen in de zaal begrepen worden. Uiteindelijk maakte zijn show hem wel de winnaar van de persoonlijkheidsprijs.

Dan blijft er nog maar één deelnemer over en dat is Daan. Tevens de grote winnaar van het 31e Groninger Studenten Cabaret Festival. De Jury beoordeelde de meeslepende show en zijn goedgetimede grappen als beste van festival. Hij kan zich nu scharen in het rijtje van bekende cabaretiers als Jochem Meijer en Theo Maassen en daarom hopen we in toekomst nog veel van hem te gaan zien.

Als kers op de taart kon je ook elke dag genieten van de reeds wat meer bekende lolbroeken als Peter Pannekoek, Ronald Snijders en Johan Goossens die deze optredens enigzins gebruikten als try-out en duidelijk meer ervaring hadden op het podium. Zij durfden daarom ook wat te zeggen van de persoon op de eerste rij die lekker zijn voeten liet rusten op het heilige toneel.

Volgend jaar zal de 32e editie van het festival plaatsvinden. De deadline voor het solliciteren voor een plekje in het betuur is inmiddels geweest maar mocht je het fantastisch vinden toch een steentje bij te dragen aan dit evenement, houd dan de sociale media van het Groninger Studenten Cabaret Festival in de gaten, want ook de Festival Commissie is een erg leuke ervaring en een mooi opstapje voor een bestuursplekje voor het jaar erop. Wij verheugen ons in ieder geval al op de volgende editie!