Groningse Bowie-sferen buiten het Groninger Museum

gepubliceerd : 20 maart 2016

Deel deze pagina

Hoofdredactioneel commentaar: Gisterochtend is bekend geworden dat David Bowie na een strijd van 18 maanden tegen kanker is overleden. De dag voor zijn plotselinge overlijden is dit artikel geschreven. Na lang overwegen hebben wij besloten het artikel toch te plaatsen als eerbetoon aan de zeer diverse en invloedrijke Bowie.

Nadat de David Bowie tentoonstelling te zien is geweest in de plaatsen Londen, Toronto, Sao Paulo, Berlijn, Chicago, Parijs en Melbourne, is hij nu aangekomen in Groningen. Is misschien niet een locatie die je verwacht in het bovenstaande rijtje, maar onze noordelijke studentenstad blijkt ontzettend veel plekken, winkeltjes en gebouwen te hebben die de stad geschikt maken voor een tentoonstelling over dit excentrieke Britse icoon. Aan de hand van een aantal belangrijke types uit de carrière van David Bowie zullen wij laten zien hoe je, als je het Groninger Museum uit komt wandelen, in de Bowie-sfeer kunt blijven hangen in Groningen!

Major Tom

In de videoclip van Space Oddity verscheen David Bowie met een felrood helm-achtig kapsel en een donkerblauw glitter T-shirt. Mocht je jezelf ook zo’n kapsel aan willen meten of moet je toch nodig naar de kapper, dan kun je het beste een bezoekje brengen aan een van de twee vestigingen van Kapsoones. Deze salon is een begrip in Groningen. De zaken zijn beide versierd met schilderingen op de muur en plafond en er zijn schermen met videoclips. In Kapsoones 2 staat een heuse colorbar en een fotohokje waarin je je nieuwe kapsel kan laten fotograferen. In de ‘lounge’ staat vaak een DJ te draaien met de lampen op standje disco en krijgen de dorstige klanten een glaasje wijn. 

Als je er dan zo hip bij loopt, wil je natuurlijk pronken met je nieuwe kapsel bij het juiste publiek. Dat vind je gegarandeerd bij nachtcafé Warhol, vernoemd naar een van David Bowie’s inspiratiebronnen, Andy Warhol. Bowie schreef een nummer over hem en speelde later het karakter Warhol in de film Basquiat. Deze alternatieve bar zit in een donker steegje, maar als je door de deur stapt kom je in een roodverlichte ruimte met de beroemde werk van Warhol verwerkt in het meubilair en op grote schermen. Zo zijn de prullenbakken vermomd als Campbell’s soepblikken. Probeer een van de overheerlijke cocktails en laat je lekker gaan op de dansvloer op muziek van Bowie en vergelijkbare artiesten.

Ziggy Stardust

Het optreden van Bowie met het nummer Starman bij Top of the Pops in 1972, zorgde ervoor dat vele jonge meisjes een sprongetje in de lucht van opwinding maakten. Daar stond Bowie met z’n vuurrode kapsel, bleke huid en ditmaal in een felgekleurd bloemetjespak.

In de Oude Kijk in ’t Jatstraat zit het thee- en koffiehuis Bij Britta. Dit schattige tentje, dat vol staat met zelf beschilderd meubilair, wordt gerund door het koppel Anne en Barbara. Bij Britta is de plek waar alle hippies van Groningen komen voor een van de tientallen theesoorten, die je zelf van de magneetwand af kan plukken, de huisgemaakte taarten en limonades. Met een kopje thee in de hand kunnen ze dan heerlijk Anne’s blauwe baard observeren en als hij langskomt een praatje met hem maken.  

Een overdosis lieflijkheid dus, gerund door een blauw bebaarde hippie. Bowie’s Starman had zich hier helemaal thuis gevoeld.

Aladdin Sane 

Door heel Groningen is de cover van Bowie’s album Aladdin Sane verspreid, waarop hij afgebeeld staat met een bliksemschicht over z’n gezicht. In dit album ontpopte hij zich meer tot een rockster met bekende nummers als The Jean Genie en Let’s spend the night together. Als dit jouw muzieksmaak is, is het aan te raden om een bezoekje te brengen aan Vera, een club voor de Internationale Pop Underground. Boven is een grote zaal waar sterren als U2Nirvana en the White Stripes hebben opgetreden. Backstage schijnt nog ergens de zin ‘Kurt Cobain puked here’ te staan. Beneden is er nog een kleine kelder waar je ongeveer neus aan neus met de artiest staat.

Foto rechts door Joséphine Kurvers

The Thin White Duke

Van de felrood gekapte en in vrouwenkleding gehulde rebel ontwikkelde David Bowie zich tot een sober geklede, meer terughoudende zanger met interesse voor cabaret, jazz- en soulmuziek. Hij had zo in Huis de Beurs gepast, een café aan de Vismarkt van waaruit je perfect mensen kan begluren. Er staat een vleugel, waarop regelmatig een pianist aan het spelen is. Bowie had hier vast een aantal mooie nummers kunnen schrijven met de pianomuziek op de achtergrond en de figuren die langslopen ter inspiratie.

Schilderij door Gerrit Korteweg

Een andere plek die de Thin White Duke niet misstaan had, is het Grand Theatre aan de Grote Markt. Hier worden dagelijks theatervoorstellingen gegeven die wat alternatiever en onbekender zijn dan de voorstellingen in bijvoorbeeld de Stadsschouwburg. Als je erlangs loopt kun je je vast voorstellen hoe Bowie daar had kunnen zitten in de espressobar in zijn witte blouse, terwijl hij een sigaret opstak.

The Man who fell to earth 

Na een zware periode waarin Bowie moest afkicken van een drugsverslaving, verhuisde hij naar Berlijn. Geïnspireerd door het rauwe Berlijn en beïnvloed door de opkomst van elektronische muziek, schreef hij Heroes, een van z’n grootste hits ooit (ook wel bekend als the Tunnel song).

De urban vibe van Berlijn is terug te vinden in het Voormalige Suikerunie Terrein. Door het jaar heen wordt deze oude fabriek gebruikt voor onder andere de Noorderlicht fototentoonstellingtechno-feesten en openlucht bioscoopvoorstellingen. Ook is er het hele jaar door een restaurant, de Wolkenfabriek en kun je binnenkort op het terrein overnachten in zeecontainers op palen, waardoor je een prachtig uitzicht over het gebied hebt.

Dus als je het Groninger Museum uit komt wandelen, terwijl je nog Let’s Dance aan het fluiten bent, sla dan niet linksaf naar het station, maar ga naar rechts, het centrum in! In Groningen is namelijk nog genoeg te doen op Bowie-gebied. Als je je bezoek goed timet, kun je nog een van de vele David Bowie evenementen meepakken.

Door Lucia Grijpink