Het Groninger Studenten Cabaret 2019

Het Groninger Studenten Cabaret 2019

gepubliceerd : 29 november 2019

Deel deze pagina

Elk najaar is het lachen geblazen in Groningen, want dan vindt het Groninger Studenten Cabaret Festival plaats! Ook dit jaar hadden we als GroningenLife de eer om de finale bij te wonen om vervolgens de zaal te verlaten met stijve kaken.

In het kort, het Groninger Studenten Cabaret Festival (GSCF) geeft ‘studenten’ een podium voor hun talent. Vanuit heel Nederland kunnen kandidaten zich aanmelden, vele selecties later blijven er uiteindelijk zes halvefinalisten over. Zij mogen zich klaarstomen voor de halve finale in Groningen verpakt in een driedaags festival. Als afsluiter van het festival is er de finale, deze werd dit jaar ingevuld door: Teun van den Elzen, EMMA en Oskar Smit, de drie finalisten van de avond.

Met zijn show Akkederen verzorgde Teun de aftrap, waarin hij niet alleen de spot dreef met anderen, maar vooral met zichzelf. Door zichzelf bloot te leggen over zijn jeugd, biseksualiteit, maar ook Bassie en Adriaan, wist hij het publiek volledig in te palmen. Aldus de reden waarom hij de publieksprijs won. In totaal kunnen de finalisten drie prijzen winnen en dit is waar het allemaal om gaat tijdens de finale. De publieksprijs wordt uitgereikt door het publiek. Zij mogen na afloop van de voorstelling hun stem uitbrengen op hun favoriet en deze favoriet was dus Teun.

Een andere belangrijke prijs is de persoonlijkheidsprijs, waarbij de vakjury de kandidaat kiest met de meeste groeipotentie. Dit jaar ging deze prijs naar EMMA, tevens ook de tweede act van de avond. Het muzikale trio bestaat uit Eva Fiselier, Mirjam Mertens en Maartje Goes. Met hun act gaven ze in driestemmig zang hun millenial perspectief over actuele thema’s. De laatste, en ook de meest gewilde prijs, is de Joker. De Joker wordt door de vakjury uitgereikt en bepaald daarmee ook de winnaar. En dit jaar was de competitie spannend, want naast Teun en EMMA zette Oscar met zijn droge opening direct een goede sfeer neer. Met humor reflecteerde hij op actuele onderwerpen zoals bijvoorbeeld het gezinsdrama in Ruinerwold, maar ook iets wat hem naar het hart ging: de woningnood onder studenten. Al met al kan er maar een de winnaar zijn en de uiteindelijke winnaar wist niet alleen het publiek in te palmen, hij deed dit ook bij de jury. De Joker van de 33e editie van het GSCF ging naar Teun.  

Maar wat zegt dit nu eigenlijk allemaal de finalisten, hoe grappig zijn ze nu daadwerkelijk echt? Wij hadden de kans om ze na afloop even te spreken met de prangende vraag: ‘Wat is nu eigenlijk je slechtste grap?’