Het KAB: de beschermheilige van de uitwonende student

gepubliceerd : 18 juni 2015

Deel deze pagina

Bij de term ‘op jezelf wonen’ denk je waarschijnlijk aan de hele zomer barbecueën, een wc vol posters met naakte mannen / vrouwen, wekelijkse huisavonden en een overdosis aan prachtige IKEA meubels. Maar er cirkelen altijd verhalen rond die het huren van een kamer veel minder rooskleurig laten lijken; huisbazen die studenten uit hun kamer zetten, achterstallig onderhoud en een borg die nooit meer terugkomt. Gelukkig is er in Groningen een onafhankelijke vereniging die zich inzet voor de studenten die geen experts zijn op het gebied van huurrecht, namelijk het Kamerbewoners Adviesburo (KAB). Toevallig hielden ze een popcorn-actie in het Harmoniegebouw, zodat wij ze de hemd van het lijf konden vragen.

Het KAB is een bureau dat gratis huurrecht advies geeft aan iedereen. Dus niet alleen voor studenten, maar ook voor de bezorgde opa’s en oma’s. Ze houden zich vooral bezig met kamerhuur en sociale huurwoningen. Het advies wordt gegeven door rechten studenten. Zij weten namelijk veel over de wetten en regels en begrijpen belangen van studenten, aangezien ze zelf ook op kamers wonen. Petra, een van de werknemers van het KAB legt uit: ‘Wij krijgen vooral vragen over huisbazen die huurders het pand uit willen hebben, weigeren iets te repareren of teveel huur vragen. We merken dat huisbazen steeds vaker tegen hun huurder zeggen dat ze hun kamer uit moeten.’ Haar collega, Madhawi vult aan: ‘Mensen worden dan bang en weten niet dat ze het recht hebben om gewoon erin te blijven zitten. Huurrecht is namelijk heel sterk, waardoor huurders niet zomaar op straat kunnen komen te staan.’

De studenten van het KAB zitten twee keer per week klaar in het Harmoniegebouw om zoveel mogelijk vragen per telefoon, email of in een gesprek te beantwoorden. In 2014 kregen ze ruim 400 vragen binnen! In het kantoortje nemen ze alle tijd om je te helpen en krijg je na afloop het advies schriftelijk mee. Het komt natuurlijk voor dat zelfs deze studenten geen antwoord kunnen geven. In dat geval wordt er een advocaat ingeschakeld, die verbonden is aan het KAB. ‘Enno is onze huisadvocaat,’ vertelt Petra. ‘Hij komt een keer per maand op onze vergadering, zodat wij hem vragen kunnen voorleggen of hij ons iets kan uitleggen. Daarnaast kunnen wij hem altijd bellen of mailen.’ Madhawi: ‘Via ons kan hij zelfs procederen tot aan de Hoge Raad voor een laag bedrag.’ De Rijksoverheid zorgt namelijk via subsidies dat ook studenten die het niet zo breed hebben sterk kunnen staan in een zaak.

Problemen met huisbazen bestaan natuurlijk in elke studentenstad. In veel steden heb je wel een huurteam dat onderdeel uitmaakt van de Studenten Bond, maar een losstaande organisatie die gaat over huurrecht bestaat lang niet overal. ‘We krijgen ook vragen uit Amsterdam, Rotterdam en Brabant via de mail’, zegt Petra. ‘Na een tijdje heen en weer mailen kom je erachter dat de student aan de andere kant van het land woont.’ Onlangs hebben de studenten van het KAB meegewerkt aan de oprichting van het Steunpunt Bemiddelingskosten. Ze merkten namelijk dat er steeds meer vragen kwamen over bemiddelingskosten, die huisbazen soms in rekening brengen. Om die reden hebben ze in samenwerking met de Studentenorganisatie Groningen, de Groninger Studenten Bond, de Gemeente Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool dit steunpunt opgericht, met als doel om die kosten zo laag mogelijk te krijgen. Dit initiatief is pas opgestart, maar de vragen stromen al binnen.

Bang zijn voor boze huisbazen die het je moeilijk maken om op kamers te wonen, is dus helemaal niet nodig. Het huurrecht beschermt studenten heel goed en zeker met het KAB-team achter je, houdt niets je nog tegen om dat Kamernet account aan te schaffen!

Door Lucia Grijpink