Het vetste festival van Nederland in… Groningen?

Het vetste festival van Nederland in… Groningen?

gepubliceerd : 14 juni 2019

Deel deze pagina

Groningen en feestjes gaan goed samen. Net als Groningen en frituur, moeten ze bij De Bruine Fruitschaal en EM2 gedacht hebben. Want afgelopen zondag 2 juni organiseerden zij voor de 4e keer het frituurfestival! Letterlijk het vetste festival van Nederland dus, in Groningen. Daar moesten wij van GroningenLife! natuurlijk even een kijkje nemen.

Het frituurfestival werd gehouden bij EM2 op het oude Suikerunieterrein. Hier vind je de overblijfselen van een oude suikerfabriek. Tegenwoordig wordt dit ietwat rommelige, maar gezellige terrein, naast festivalterrein, ook gebruikt om o.a. een restaurant, een escape-room, een hostel en andere creatieve bedrijven te huisvesten.

Het frituurfestival is ingericht als een soort foodtruckfestival, maar dan niet per se met trucks. Overal om je heen zie je standjes met bijzondere snacks: boloschijven, carbonara kroketten, eierballen in allerlei smaken, XXL frietjes, oesterzwambitterballen, craft beer, kaaskroketten, bijzondere sauzen en nog veel meer. Een paradijsje dus voor de echte frituurfanaten.

Onder het genot van tropische temperaturen (‘s middags tikte de thermometer de 30 graden aan) en een live muziekje van een van de vele bands, was het hier heerlijk vertoeven. Ondertussen haalden wij van de redactie nog een nieuwsgierige Amsterdammer over om toch maar eens die ‘heerlijke Groningse eierbal’ te proberen. Want die kun je natuurlijk niet overslaan als je in Groningen geweest bent!

Wat er op ons eigen menu stond? Een échte Groningse eierbal natuurlijk, de XXL frietjes met Groningse Brander mayonaise, een carbonara kroket en als toetje een verkoelend steekijsje. Helaas is alles proeven vrijwel onmogelijk, maar als dit festival volgend jaar terugkomt, weten de frituurliefhebbers in ieder geval waar ze hun hart kunnen ophalen.

Wat ons betreft een vette aftrap van het Groningse festivalseizoen dus. Aftrap, want de zomer is nog lang niet voorbij! Benieuwd welke andere vette feestjes je ab-so-luut niet mag missen deze zomer? Check de GroningenLife! Agenda.

 

Geschreven door Elèni Lazaros