Huis van de Maand: Januari!

gepubliceerd : 25 januari 2015

Deel deze pagina

In het Dirkhuis zitten vier van de zes studenten bij de Groninger Studenten Zeilvereniging (G.S.Z.) Mayday. Naast het zeilen zijn de bewoners voortdurend bezig elkaar te plagen, te steken of schofferen. Maar is het daardoor een ongezellig huis? Nee hoor. Allesbehalve! De Dirkhuizers zijn vergevingsgezind en hebben het beste met elkaar voor. Daardoor blijft het gezellig en houden ze elkaar tegelijkertijd scherp. Zeker tijdens een potje ‘Wie is de Gekste!?’

Deze maand: Dirkhuis
Waar: Dirk Huizingastraat, vlakbij de hoofdingang van het UMCG
Wie: Marjolein (23) – Farmacie, Corneel (20) – Farmacie, Timen (21) – Technologie Management, Laurens (24) – Civiele Techniek, Hester (21) – International Business and Languages, Iris (20) – Internationale Geneeskunde

Het is wel duidelijk waar de naam van jullie huis vandaan komt. Konden jullie echt niets originelers bedenken?

Laurens neemt direct het woord, als huisoudste voelt hij die verantwoordelijkheid zal gedurende de avond blijken: “Nee hoor. ‘Dirk’ heeft iets met zeilen te maken. De dirk houdt de giek omhoog. Het is een ander woord voor de kraanlijn.” Corneel, volgens Laurens “de huisfeut”, vult aan: “Als het zeil valt, valt de giek ook naar..”, Marjolein onderbreekt: “Het heeft gewoon met de Dirk Huizingastraat te maken, dat is het gewoon!” Corneel kijkt ietwat beteuterd. Omdat hij de huisjongste is moest hij deze avond ook al bier halen. Ondertussen komt Timen binnen met een rijk belegd warm broodje. Een niet ongebruikelijke vertoning. “Een veelvraat, vuilnisbak, hoe je hem ook wilt noemen. Die jongen is altijd aan het eten”, sneert Corneel.

Jullie kunnen flink fel naar elkaar uithalen. Kunnen jullie het wel goed met elkaar vinden?

“We kunnen elkaar inderdaad flink kapot maken. Maar de volgende dag kijken we elkaar gewoon weer aan. We kunnen echt op elkaar vertrouwen. Naja, behalve Timen dan”, grinnikt Hester. Volgens Timen is het een beetje de cultuur van het huis. De haat-liefde verhouding tussen hem en Hester stamt al uit de tijd dat ze samen een bestuursjaar deden bij Mayday. Toen ze steeds meer met elkaar begonnen te discussiëren, dacht op een gegeven moment de hele vereniging dat ze een relatie hadden. Wat niet zo was en nog steeds niet is. Hester heeft al een tijdje een vriend. Onderling is er tot zover nog niets gebeurd in het Dirkhuis. Wel schijnt Corneel iets met het zusje van Laurens te hebben gedaan. Timen begint ondertussen aan zijn vierde broodje. En daarna eet hij ook nog een toetje. Laurens: “Let op, hij gaat vast ook nog de overgebleven aardappelen opeten!” Laurens legt verder uit: “Bij het ontbijt neemt Timen zo’n drie a vier boterhammen. Vervolgens acht sneetjes bij de lunch en ‘s avonds eet hij een diner voor drie.” Timen knikt met zijn mond vol.

Hoe ziet de toekomst van het Dirkhuis eruit?

De vier zeilers zijn het er over eens dat ‘Gyas’ en ‘Badminton’ lid moeten worden bij Mayday. Iris en Marjolein schudden echter hun hoofd. “Wel is iedereen het erover eens dat het steeds gezelliger wordt in het Dirkhuis, toch? Dat komt doordat er steeds meer beginnende studenten wonen”, meent Laurens, “dat maakt het erg gezellig. Als Corneel bijvoorbeeld op de wc zit, staan de anderen op de gang vaak gezellig met elkaar te praten.” Volgens Timen mochten ze voorheen niet zelf nieuwe huisgenoten kiezen: “Nu mag dat wel. Iris kwam er bijvoorbeeld zomaar in. Maar die is wel goed opgedroogd hoor.”

Wat doen jullie zoal op huisavonden?

Op huisavonden wordt nog wel eens ‘Wie is de gekste!?’ gespeeld. Laurens legt uit: “Het is echt een typisch Maydayspel. Je hebt één dobbelsteen, en dan zeg je bijvoorbeeld: ‘Als ik een vier gooi, drink ik een biertje leeg.’ Gooi je vervolgens die vier, dan moet je het biertje leegdrinken. Gooi je ‘m niet, dan moet de volgende gooien, die moet er dan met zijn inzet overheen. Dat kan dan zijn: ‘Als ik een vier (of een ander getal) gooi dan drink ik twee biertjes leeg.’ Volgens Timen kan je ook inzetten dat je de afwas doet. “Dat is erger dan twee biertjes drinken!” Zo kan de inzet steeds hoger worden. Marjolein moest een keer door dit spel alle afwas in het huis doen. Dat is nogal wat gezien het huis twee typische studentenkeukens heeft. Corneel was helemaal de pineut, want die moest drie keer het toilet en de wc schoonmaken. Uiteraard spelen de studenten ook deze avond een potje. Timen heeft inmiddels weer een aantal pizzabroodjes bereidt.

Hester heeft al een tijdje een vriend. Hoe zit dat met de rest?

Corneel: “De helft van het huis heeft een relatie. Dat zijn Laurens, Hester en Marjolein.” Timen leegt zijn mond: “Ik wil wel even vertellen hoe Hester haar vriend heeft ontmoet. Ze heeft hem ontmoet bij een constitutieborrel van de zeilvereniging in Enschede. We kwamen daar veel te laat aan, waardoor we het gevoel hadden dat we iets in moesten halen. Toen zijn we veel gaan drinken. Hester had haar jas bij binnenkomst in alle haast opgehangen op de plek van de erevoorzitter. Iemand had die jas toen op de grond gegooid. Hester boos. En uit die boosheid ontstond de liefde. Even later had ze een relatie met de jassengooier. Mooi verhaal toch!?” Marjolein blijk ook een band met Enschede te hebben. Zij heeft haar vriend ontmoet op een toernooi in de stad aan de Schede: “Daar was ook een feest. Met als thema Vikingen en Barbaren. Je weet wel, met van die opblaasknotsen. Iedereen ging elkaar meppen. Toen begon een jongen mij opeens flink te meppen. En ik mepte terug! Daar is het begonnen.” Volgens Hester is het liefdesleven van Timen toch het meest interessant: “Het is een hele lieve jongen”, ze begint te lachen, “maar pinda’s zitten hem in de weg. Daar heeft hij een dodelijk allergie voor”, begint harder te lachen, “dus elke keer als hij met een meisje wil regelen, moet hij eerst vragen of ze pinda’s heeft gegeten!” Timens ogen puilen uit en hij brult iets onverstaanbaars. Hevig kauwt hij zijn derde pizzabroodje weg.

Door Koos Tervooren
Foto's door Beppie van der Sluis