Huis van de maand: Mei!

gepubliceerd : 02 juni 2015

Deel deze pagina

Er was eens een huis aan de prachtige Hoendiepskade. Er woonden zes jongens, een speelgoedauto, een balkon en een danspaal. Ze leven daar al een tijdje lang en gelukkig en daar lijkt voorlopig geen einde aan te komen. Maak kennis met de bewoners, allen lid van studentenvereniging Navigators (NSG).

Deze maand: HDK 3A
Waar: Hoendiepskade
Wie:
Sem, 20, International Business  
Bert-Jan, 19 (vermeldenswaardig: wordt op 5 juni 20), Economics and Business Economics  
Willem Pieter (a.k.a. “Peertje”), 23, studeert encyclopedieën en heeft een eigen bedrijfje in bedden
Johannes (a.k.a. “Boris”), 21, Biomedische Technologie  
Erik, 20, Informatica  
Frans, 27, Rechten  

Aan tafel zitten we, in de kamer van Johannes. We eten paëlla met worst en garnalen en drinken bier. Is dit gezellige samenzijn onderdeel van een vaste huisavond?

“We hebben geen vaste huisavonden”, vertelt Sem. “Maar wel gewoon huisavonden. We houden dan bijvoorbeeld een verdiepingenstrijd. Ons huis bestaat uit drie verdiepingen en elke verdieping moet een spel bedenken. Wie het beste spel bedenkt, wint. Een voorbeeld van zo’n spel is dat we een keer een katapult hebben gebouwd. We schoten met rot fruit en groente op elkaar. Ook nodigen we af en toe de buurt uit, voor credits, want we draaien regelmatig te harde muziek.”

Hebben jullie ook bepaalde tradities? 

“Onze huisfeesten”, roepen de mannen bijna in koor. “Wij zijn best een prominent huis binnen de vereniging, onze feestjes worden door de hele vereniging bezocht. En ze escaleren eigenlijk altijd”, vertelt Frans, de oudste. De huisfeesten worden sinds kort ook wel ‘paalfeesten’ genoemd. De nieuwe sociëteit van NSG zit namelijk in een oud kroegpand waar een danspaal stond. “We hebben toen de paal gebrast, in ons huis gezet en hebben er nu veel plezier van”,  vertellen de jongens. Bert-Jan voegt er lachend aan toe: “We dragen dan het ‘stokje’ over aan een ander huis, die dan een paalfeest mogen organiseren. De paal staat nu weer hier, omdat eigenlijk niemand zulke vette feestjes geeft als wij.” Voor beeldmateriaal van het paaldansen, check het filmpje hier beneden. Waarschuwing: mannelijk schoon aan een paal. En die traprun waar jullie het net over hadden, wat is dat? “Dat is ook een traditie!”, zegt Willem Pieter (die ook wel “Peertje” wordt genoemd, “omdat zijn lichaam een peervorm heeft”, aldus Boris). “De traprun is voor gasten en nieuwe bewoners, maar ook voor onszelf”, legt Frans uit. “In totaal moeten er drie hele biertjes opgedronken worden, verdeeld over twaalf glazen. Die staan op de trap. Dit moet natuurlijk zo snel mogelijk.” Het record staat nu op 37:59 seconden, op naam van Willem Pieter. Chapeau.

Ik zag boven een muur beschilderd met het logo van een gigantische Zweedse meubelfabrikant. Groot fan? 

Erik vertelt: “Als mensen van vakantie terugkomen bestaat de kans dat de andere huisgenoten iets uit hebben gehaald. Frans werkt bij de IKEA en aangezien hij een mooie blauwe muur heeft, dachten we dat het leuk was om het logo op zijn muur te schilderen. En leuk was het.” Frans heeft er inmiddels vakkundig een poster overheen gehangen. Die overigens ook vakkundig door de rest van de huisgenoten is verwijderd speciaal voor de foto, tot ongenoegen van Frans. “Maar het hoogtepunt was eigenlijk dat Frans op vakantie was geweest naar Curacao”, zegt Erik. “We hadden de verwarming opgestookt tot 25 graden, palmbomen neergezet, de vloer vol zand gelegd en een zwembadje opgeblazen en water erin gedaan. Zijn reactie was super heerlijk.”

Jullie zitten allemaal bij de christelijke studentenvereniging Navigators. Wat voor rol speelt het geloof in jullie huis? 

“Ik denk dat je het geloof terugziet in hoe we met elkaar omgaan. We zijn betrokken bij elkaar en daarnaast zijn we vrij om over het geloof te praten. Je ziet het ook terug in onze waarden en normen”, vertelt Sem. Hij voegt er lachend aan toe: “En soms ook niet. We zijn geen heilige boontjes.” Ook gaan de jongens samen naar de kerk, vaak de VBG stadskerk.

Denken jullie dat andere studentenverenigingen jullie misschien saai vinden?

“Ze zien het soms wel zo, maar het slaat nergens op. Ze weten niet hoe het hier is. Als je hier nog nooit geweest bent kan je wel een saai beeld van ons hebben, dat begrijp ik op zich wel”, zegt Sem. Bert-Jan: “Het imago van het christendom kan een saaie bende zijn. Een saaie kutvereniging die geen kloot uitvoert. Maar als ze langskomen en meemaken hoe het is, komt er eigenlijk altijd een positieve reactie. Wij zijn ook maar een stelletje kutstudenten”.

Hebben jullie nog toffe gadgets die we echt niet mogen missen? 

“Een danspaal, een bord uit de oude societeit met daarop ‘een pils is geen pils’ en natuurlijk de huisheld Loebas, een bestuurbare auto.”, vertelt Willem Pieter. Over de noemenswaardigheid van de laatste gadget is niet iedereen het eens, maar dat laten we even in het midden. “Ook hebben we een grote kunstcollectie boven!”, voegt WP eraan toe.

Hoe ziet de toekomst van HDK 3A eruit?

Frans: “Er komen steeds weer nieuwe jongens in het huis doordat we doorstromen. Als iemand is afgestudeerd gaat hij het huis uit. Als je een goeie jongen bent maken we soms een uitzondering. Of als je een bipsomtrek langer dan een meter hebt.”

Door Beppie van der Sluis