Huis van de Maand: April!

gepubliceerd : 02 mei 2015

Deel deze pagina

Aan de Professor Rankestraat vinden we Huize Adtnormaal. Het wordt al snel duidelijk wanneer we de trap oplopen: hier woont een stel hele blije huisgenoten. Bij binnenkomst wordt er meteen een biertje in de handen gedrukt (zoals het hoort) en begint de rondleiding langs een eindeloos aantal awesome projecten.

Deze maand: Huize Adtnormaal!
Waar:  Professor Rankestraat
Wie:
Koko(mo) 18 – Chemische technologie
Mart 21 – Bedrijfskunde (RUG)
Dennis 21 – Technische bedrijfskunde (RUG)
Max 21 – Sport gezondheid en management

Jullie zijn pas net als huis bij elkaar… Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?

Dennis trapt af: “We zijn nu drie maanden bij elkaar. En het is nu al een episch gebouw!” Mart: “Alles wat je nu om je heen ziet hangen… (en dat is heel erg veel)… was er toen nog niet!” “Zelfs het huis!” Voegt iemand daar lachend aan toe, maar laten we dat toch maar met een korreltje zout nemen. Max vertelt verder: “Ik ben degene die hier als langste zit. Ik heb Mart op een gegeven moment verteld dat er hier een kamer vrij was. Hij zei meteen: Mooi, en toen hebben we een groep mensen bij elkaar gezocht. Hij had niet eens naar de kamer gekeken!”

Jullie zijn een Released huis begreep ik… Maar wat is Released eigenlijk?

Dennis wijst naar Mart: “Eh, deze zit in het bestuur.” Mart haakt hierop in en begint zijn betoog: “Released is de eerste kitesurf vereniging van Nederland. We bestaan nu 5 jaar. Volgende maand is de lustrummaand! We zijn de afgelopen vijf jaar ontzettend hard gegroeid, omdat kitesurfen (uiteraard) te gek is.”

Gaan jullie dan ook wel eens samen kiten?

De jongens worden heel even stil… Dennis: “Eh nee.. dat is nog nooit gebeurd.” Mart geeft aan dat ze daarvoor nog niet lang genoeg bij elkaar zijn: “Februari is vooral heel koud. Het seizoen begint nu weer ongeveer.”

Zijn jullie een actief huis?

Dennis heeft duidelijk de lolbroek aan: “Nee hoor… alleen toevallig nu jij hier bent”. Toch zitten we hier niet voor niets, blijkt als Mart hem snel verbetert: “Nee hoor… Zijn kamer is mijn kamer en mijn kamer is zijn kamer, zeg maar. Ook als die persoon er niet is, haha. We kunnen altijd bij elkaar binnenlopen!” Dennis doet er nog een schepje bovenop: “Ja, deuren zijn gewoon onhandig. Deur open, deur dicht.. Dinsdag is huisavond, maar eigenlijk is het altijd huisavond. Je eet nooit alleen, er is altijd wel iemand thuis, het is altijd gezellig! Je kan altijd je ei kwijt.” Max: “Wat de band goed maakt, is dat er geen privacy is. Als er iemand zit te kakken, gooien we gewoon de deur open: Biertje!?” Koko: “Eh, trouwens… Ik ga even kakken.”

Altijd je ei kwijt? Dat klinkt serieus. Bespreken jullie hele serieuze dingen samen?

Dennis: “Ja, heel serieus.” Mart geeft een beschrijving: “Wierrookje aan in de chillkamer, kaarsjes aan… Dan gaan we helemaal los.” Koko geeft de verklaring voor deze plotselinge diepgang: “Jointje erbij…” (Laat je moeder het maar niet horen Koko).

Jullie zijn druk bezig met bouwprojecten hier in huis. Wat zijn jullie plannen allemaal?

Dit blijkt nogal een ding te zijn, want alle huisgenoten beginnen door elkaar te roepen. Mart: “Ons grootste project is het dakterras. Het raam kan nu open, dat hebben we gemaakt!” Max: “Ehm… het lekt toch?” Mart geeft dit lachend toe: “Ja, oke… dat wel. Maar het gaat de goede kant op!” Intussen vloeit het bier rijkelijk… Letterlijk. Iemand heeft z’n bier op de grond laten vallen.

In het huis zijn duizenden projecten te zien en over ieder project zijn de jongens even enthousiast. Wanneer er aangebeld wordt rennen ze allemaal tegelijk naar de deur om aan het nieuw geïnstalleerde touw te trekken, waardoor de deur van bovenaf kan worden opengedaan

Max: “Ook zijn we met een bierglijbaan bezig!” Aan het enthousiasme van de rest te zien blijkt dit het helemaal te zijn… “Als je je biertje openmaakt, valt het door een pvc buis in een soort van glijbaan naar beneden. De ander moet dan z’n biertje leegdrinken voor de dop in de bak valt”.

Mart: “Eigenlijk is het studieontwijkend gedrag… Als ik geen zin heb in studie, ga ik gewoon wat voor het huis doen!” Dennis voegt daaraan toe: “Je moet hier over een paar maanden terugkomen, dan is het echt helemaal episch hier!!”

Hoe zijn jullie op Adtnormaal gekomen?

Mart legt het uit: “Tijdens een huisfeest had iemand ergens ‘Admiraal’ op de muur geschreven en toen kreeg ik een ingeving. Verder hebben we ook een huisspreuk. We kenden de oude spreuk ‘remmen is angst’ al, maar dat vonden we te simpel. Dus, toen leek het ons leuk om dat te vertalen naar het Latijn: Braking est timor!”

Klinkt als een gekkenhuis…

Max: “Dennis en ik worden heel baldadig als we hebben gedronken. Bijvoorbeeld als we ergens op straat iets zien wat we graag willen hebben!” Er wordt een enorme waslijst aan objecten opgesomd die allemaal in huis te bewonderen zijn. Max: “En soms verneuken we elkaar, bijvoorbeeld met een anytimer!” Koko voegt hier enigszins gefrustreerd aan toe: “Ja, of je wordt in je kamer opgesloten met een meisje…” Mart: “Nee, jongens… Dit is een slecht beeld. We zijn over het algemeen vrij aardig naar elkaar toe, je hoeft niet bang te zijn hoor.”

En ehm, studeren dan?

Dennis roept heel stoer: “Joh, dat is bijzaak… Dat ik stufi krijg en levenservaring op kan doen hier in huis, daar gaat het me om.” Mart kijkt hem aan: “Nou, ik doe het best wel goed…” Dennis: “Oké, oké… de puntjes halen we wel.”

Uiteraard heeft GroningenLife! ook nog even een leus op de krijtbordenmuren mogen kalken en staan ook wij tijdelijk vereeuwigd op de muur!

Door Anouk Theunissen