IFFR Groningen

gepubliceerd : 28 januari 2015

Deel deze pagina

Op 22 januari stonden tientallen filmfanaten voor de deur van de Groningse bioscoop Forum Images te wachten. Velen stonden al een paar uur in de vrieskou. Waarom? Vanwege de start van de voorverkoop van het International Film Festival Rotterdam. Maar is dat niet in Rotterdam? Ja, maar ook in Groningen!

Sinds 1972 wordt in Rotterdam het International Film Festival Rotterdam (IFFR) georganiseerd. Met vorig jaar een opkomst van bijna 300.000 bezoekers, doet dit festival niet onder voor de bekende film festivals in Cannes en Venetië! Op dit festival is voor ieder wat wils, met films van bekende en beginnende regisseurs van over de hele wereld, tot korte films en films over actuele thema’s. Dit evenement duur twaalf dagen en de films zijn te zien op verschillende locaties in Rotterdam. Maar, dan moet je wel naar Rotterdam…

Gelukkig heeft Forum Images de oplossing bedacht: een selectie van het Rotterdamse festival wordt vertoond in het International Film Festival Rotterdam in Groningen (IFFRiG). Die treinreis van drie uur mag je dus skippen! Vanaf 28 januari tot en met 1 februari zullen op vier verschillende locaties ruim 40 films vertoond worden. Hier kun je dus al het moois van het IFFR zien met daarnaast nog wat Groningse extra’s.

Op donderdag kun je naar ‘Cinesnacks met Simons’. Ronald Simons, filmjournalist en filmprogrammeur bij EYE, toert normaal gesproken door het land met zijn populaire show Cinema Curiosio. Speciaal voor IFFRiG heeft hij een komisch compilatieprogramma samengesteld rondom het thema ‘eten’.  Dames zullen kroketten bereiden voor het publiek en er zullen sfeervolle fragmenten getoond worden, over bijvoorbeeld Charlie Chaplin die een voedselmachine bouwt. Ook kun je naar de uitreiking van de Groninger film 2014. In Groningen wordt namelijk een aantal prachtige films opgenomen, zodat de keuze nog moeilijk gaat worden. De winnende films kun je bekijken op zaterdagmiddag.

Op zaterdagavond kun je in de Aa-kerk the Phantom of the Opera bekijken met live muziek! Dit maakt de bekendste horror aller tijden waarschijnlijk nog indrukwekkender. De dag wordt afgesloten met een filmquiz, zodat je kunt pronken met je opgedane filmkennis.

Mocht je echt door de bomen het bos niet meer kunnen zien, dan kun je ook gaan voor de ‘Relaxte Route’ die Forum Images heeft uitgestippeld. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over films die elkaar overlappen of dat je op twee locaties tegelijk moet zijn. Mocht je geen zin hebben om 40 trailers te bekijken, dan kun je ook voor de ‘verrassingsfilm’ kiezen.

Als je dus filmliefhebber bent, maar niet in Rotterdam gaat studeren, weet dat je dan goed zit in Groningen!

Door Lucia Grijpink