Jimmy’s - voor en door Jongeren

gepubliceerd : 17 december 2016

Deel deze pagina

Als je met de bus vanaf het station richting centrum rijdt, kom je in de Herestraat langs een winkel die er duidelijk anders uitziet dan de andere. Door de ramen heen zie je een hip interieur met vele jongeren die daar zowel overdag als ’s avonds druk in de weer zijn. Dat is Jimmy’s. Op het raam staat de slogan ‘voor en door jongeren’. GroningenLife! werd nieuwsgierig en nam een kijkje.
 

Vijf jaar geleden kampte de gemeente Groningen met twee grote problemen: er waren teveel schoolverlaters van het MBO en jongeren met problemen of vragen hadden geen duidelijke plek waar ze heen konden. Als oplossing werd Jimmy’s opgericht, een fysieke plek waar jongeren van 12 tot 27 jaar vragen kunnen stellen over allerlei onderwerpen zoals wonen, werken, seksualiteit en geld. Ook kunnen ze er komen als ze bijvoorbeeld een bedrijf willen oprichten of evenement willen organiseren. En nu, vijf jaar later, loopt Jimmy’s als een trein.

Zodra je over de drempel stapt, komen er drie enthousiaste jongeren op je af en bevindt je je binnen de kortste keren in een designstoel met een kopje koffie in je hand en een bak pepermuntjes voor je neus. ‘Gewoon van de supermarkt, maar echt super lekker.’  Het interieur van Jimmy’s is gevuld met volgeschreven flip boards, duizenden post-its op de muur, een beamer en een weggeefkast. Elke tien minuten komt er iemand binnen, die door de aanwezige jongeren vrolijk begroet wordt. ‘Ik ken jou nog niet. Loop jij hier stage?’ ‘Nee’ zegt de jongen, ‘ik kom hier gewoon af en toe binnen wandelen.’ Aan het interieur te zien, wordt er dagelijks hard gewerkt binnen Jimmy’s, maar het is duidelijk ook een gezellige ontmoetingsplek. 
 
Fay, een studente Juridisch Administratieve Dienstverlening, loopt hier al een tijdje stage. ‘Jimmy’s is een concept voor en door jongeren. Iedereen tussen de 12 en 27 jaar kan hier komen met vragen of ideeën. Je kan hier bijvoorbeeld komen als je een bandje op wilt richten maar geen idee hebt hoe dat moet. Wij zijn geen dienstverlening en gaan het dan ook niet voor je doen, maar we bedenken wel hoe je het kunt aanpakken. Als je een stage zoekt, kunnen we je daar ook bij helpen. Jimmy’s heeft namelijk directe contacten bij allerlei instanties, waardoor een stage of bijbaantje makkelijker te regelen is.’
 
Een jongen schuift aan om zijn verhaal over Jimmy’s te vertellen, onder het genot van een pepermuntje. De jongen, die Ben blijkt te heten, vertelt dat hij nog op de middelbare school zit, maar tijdens zijn vrije middagen en vakanties regelmatig werkt aan verschillende projecten bij Jimmy’s op vrijwillige basis. ‘Zelf ben ik hier gekomen omdat ik stroom nodig had voor een standje op de Koningsmarkt. We zagen op het raam ‘vragen en ideeën’ staan en zijn daarop naar binnen gelopen. We werden warm onthaald en na die middag ben ik nog een keer teruggegaan met de vraag of ik iets kon doen. Nu heb ik m’n eigen project, Jimmy’s X, waarbij ik mensen help feesten en evenementen te organiseren.’
 
Alles kan en alles mag dus binnen Jimmy’s. Onlangs kwamen twee enthousiaste regisseurs met het idee om Jimmy’s TV te maken. Jimmy’s zorgde voor een brainstormsessie met een enthousiast team en nu staat de pilot online. Op dit moment komen er vaak buitenlanders even binnen wandelen om hun Nederlands bij te spijkeren op een ontspannen manier. Dan ploffen ze neer in een designstoel om vervolgens de hele middag in het Nederlands te kletsen.
 
Jimmy’s kan jongeren dus helpen met het vinden van een stage, het organiseren van een evenement en het leren van een taal. Maar ze zijn er ook voor een gezellige middag vol pepermuntjes in designstoelen. Daarnaast hebben ze zelfs een GroningenLife! schrijfster aan haar lievelings-DVD geholpen met de weggeefkast. Hier komen we zeker een keertje terug.

Door Lucia Grijpink