Kamerorkest van het Noorden

Kamerorkest van het Noorden

gepubliceerd : 15 november 2018

Deel deze pagina

Eerder dit jaar hebben we al eens geschreven over het Kamerorkest van het Noorden en een paar week geleden kregen we een uitnodiging voor één van hun voorstellingen. Omdat we erg nieuwsgierig zijn besloten we om hier dankbaar gebruik van te maken en noteerden we deze avond in onze agenda. De uitnodiging is voor een eenmalige samenwerking met het Spaanse strijkkwartet “Cuarteto Quiroga” in de kleine zaal van De Oosterpoort. Samen met een ander teamlid van GroningenLife! gaan we die avond na wat spoedberaad over “wat trek je aan naar een voorstelling als deze?” dan ook als complete muziekleken vol verwachting richting De Oosterpoort. Of misschien eigenlijk juist wel zonder verwachtingen, want we hebben eigenlijk geen idee wat ons nou precies te wachten staat voor de avond.

Zodra we de zaal binnenlopen zien we al vrij snel dat we door onze leeftijd wat afwijken van het gros van het publiek, maar we kiezen een mooie plaats vooraan uit en wachten verder af. Op het podium staan klapstoeltjes opgesteld in een U-vorm en al snel verschijnen de muzikanten met hun instrumenten. Er wordt in een korte inleiding verteld dat de muziek die ze spelen een reis door de tijd zal zijn van modern naar klassiek en vervolgens barst het los. Met de instrumenten van het Spaanse strijkkwartet en het Kamerorkest van het Noorden wordt de hele zaal gevuld met de mooiste melodieën, we menen hier en daar zelfs wat deuntjes te herkennen. Doordat we helemaal in de muziek opgaan zijn we voordat we het doorhebben al bij de pauze aanbeland. Tot nu toe zijn we erg enthousiast over zowel de muziek als de totale ervaring en aan de gesprekken om ons heen te horen deelt de zaal deze mening.

In het tweede deel van de voorstelling gaat het concert steeds verder terug in de tijd en brengen ze meer klassieke muziek ten gehore, wederom zijn we positief verrast en vliegt de tijd voorbij. Naast dat de muziek fantastisch is om naar te luisteren hebben ook de muzikanten een haast betoverend effect om naar te kijken. Na afloop van de voorstelling lopen we dan ook positief verrast en erg enthousiast De Oosterpoort uit, zelfs als je geen kenner bent van (klassieke) muziek is een concert van het Kamerorkest van het Noorden een absolute aanrader!