Kapper Rob

gepubliceerd : 09 maart 2015

Deel deze pagina

Kapper Rob verzorgt ongetwijfeld de meest vermakelijke knipbeurt van Groningen. Rob is extravagant, goedlachs en houdt wel van een kinky toespeling, of twee. Maar boven alles is zijn hart van goud, net als zijn interieur. En misschien nog wel belangrijker, het bier staat er altijd koud. Op een druilerige dinsdagmiddag stapte ik vol verwachting Rob’s kapperszaak Shampoo binnen. Het was mijn eerste keer.

“Doei, doooei! Hee, volgende keer slaap ik bij jou”, grapt Rob als hij een klant uitzwaait. Ik zit aan een gelakte eikenhouten tafel. Voor m’n neus een potje bier. Daarnaast ligt een ongekreukte Telegraaf. Niemand wil iets missen van circus Rob.

Tegenover me zitten twee jongens. Een van de twee moet daadwerkelijk een knipbeurt. De ander is mee voor de gezelligheid. De kapperszaak blijkt een verlengstuk van hun woonkamer. In hun huis gaat iedereen naar Kapper Rob. "Er is altijd wel iemand die thuis brak op de bank zit en niets te doen heeft. Die gaat dan gewoon mee”. Samen met de jongens drinken we wat pilsjes op de eerste rij. Zo gaat dat.

In zijn arena van de lach heeft Rob welhaast een studentensoos gebouwd. Wel zonder bestuur, leden en bar, maar met preses, klanten en bier uit de koelkast. Rob’s sociëteit en mores kenmerken zich door kitsch. Veel spiegels en gebeeldhouwd naakt, omlijst door blingbling.

Als ik eenmaal op zijn stoel zit, denk ik na een dikke 10 minuten Rob door te hebben. Hij bedoelt alles dubbelzinnig. Dan zegt hij iets gerelateerd aan de knipbeurt, maar bedoelt hij dat eigenlijk in een seksuele context. Knipbeurt.

De bij geboorte Robert Eduard genoemde kappersbaas laat me vergeten dat ik bij de kapper zit. Als de show voorbij is kijk ik in de spiegel. Ik zie mezelf met hetzelfde kapsel als de jongens achter me. Ze knikken tevreden.

Waar kappers normaal met een kleinere spiegel nog even de achterkant laten zien, geeft Rob een lik in je nek.
 

Door Koos Tervooren
Video door Beppie van der Sluis