Interview: Kraantje Pappie

gepubliceerd : 05 januari 2015

Deel deze pagina

Er is waarschijnlijk niemand die beter uit kan leggen waarom Groningen zo’n hippe stad is als Kraantje Pappie! De Groningse rapper dankt naar eigen zeggen zijn succes aan de stad. GroningenLife! sprak met hem over de City of Talent, met meiden chillen in de McDonalds en het libido van de Groningse student. Ook hadden we het nog heel eventjes over zijn jeugd, carrière en hiphop. En dat om half 9 ’s ochtends! Wel erg vroeg voor een artiest zou je zeggen. Kraantje vindt van niet: “Artiesten die niet vroeg op willen staan zijn over het algemeen aanzienlijk minder succesvol dan ik.” Kraantje is ambitieus, en een grappenmaker!

Je deed een deel van je middelbare school in Groningen. Wat vrat je zoal uit na schooltijd?

“Zo nu en dan ging ik uit, een beetje rondhangen, een beetje eten. Wat drinken, winkels kijken hier en daar, slenteren. Het was gewoon echt ‘de grote stad’! Tussentijds ben ik nog naar Haarlem verhuisd om daar serieus te judoën. Maar toen ik daarmee klaar was wist ik niet hoe snel ik terug moest komen. Sindsdien, nu tien jaar alweer, woon ik in Groningen.”

Waar ging je toen uit?

“Waar ik binnen kwam. Meestal de Drie Gezusters, op vrijdagmiddag. Daar kwam ik wél binnen. Voor de rest zat ik ook in de McDonalds met de meiden van de klas. Tsja, gewoon wat ‘kids’ doen op hun 15e. Wij vonden het heel wat!”

Heb je gestudeerd in Groningen?

“Ik heb een jaar Sport en Bewegen gedaan aan het Alfa College en een opleiding tot Onderwijsassistent. Daarna ben ik naar de Academie voor Popcultuur gegaan. Die zit in Leeuwarden, maar valt onder Minerva Groningen. Met die opleiding ben ik nog steeds bezig. Ik ben laatstejaars.”

Je carrière is zich snel gaan ontwikkelen toen je in 2007 de Before the Fame Awards (onderdeel van de Groninger Popprijs, nu POPGroningen Talent Award) won. Is dat het begin geweest van je professionele carrière?

“Ja, uiteindelijk wel. Het is de eerste competitie geweest die ik won en die me buiten Groningen liet optreden. In die tijd kreeg ik ook de kans om bij 101 Barz te komen. Je weet wel, met Rotjoch en zo. Er was toen ook al contact met DJ Snelle Jelle uit Amsterdam en die heeft mij weer voorgesteld aan Vincent Patty, oftewel Jiggy Djé, uiteindelijk mijn labelbaas.”

Is Groningen een beetje een hiphopstad?

“Toen wij in 2010 opkwamen met het hiphopcollectief Groningse Vonk, had je de jongens van Dope D.O.D., ikzelf en de Blocnotes met Roelie Vuitton, waar ik nu nog veel mee samenwerk. Toen dachten we dat we het nieuwe Zwolle zouden worden. Het nieuwe Zwolle zijn we nog niet, maar toch zijn Roelie, Dope D.O.D. en ik er nog steeds!”

Je reist flink wat af voor je optredens. Treed je nog wel eens op in Groningen?

“Ik probeer elk jaar een optreden in Simplon te doen, en sinds twee jaar ook in De Oosterpoort. En dan pak ik het Bevrijdingsfestival of Koninginnedag ook nog mee. Daarnaast sta ik elk jaar wel op Albertus en zijn er nog twee kleine andere dingetjes waar ik nog te vinden ben, maar dat is een beetje onder de radar.”

Groningen wordt ook wel eens de ‘City of Talent’ genoemd. Ervaar jij dat ook zo in de muziek?

“Ja, zeker. De ontwikkeling van talent zit in Groningen helemaal goed. Groningen heeft een aantal handvatten om ‘kids’ zich eerder te laten ontplooien. Ze kunnen snel een podium krijgen om zich te laten zien. Niet zozeer alleen muziekpodia, maar ook voor kunstenaars en andere creatievelingen. Talentbinding kan nog wel iets beter.”

Waarom ben jij gebleven?

“Ik kan je zo een aantal namen geven, wat ik niet ga doen want dat is lullig, die voor de muziek naar Amsterdam zijn vertrokken. Die waren er nog geen week of hun carrière bloedde dood, omdat ze hun eigenzinnigheid verloren. Dat is waarom ik nog steeds hier woon! Groningen geeft mij net dat extra beetje ‘jeu’. Uiteindelijk is muziek tegenwoordig erg laagdrempelig. Ik bedoel, met een microfoon van mijn webcam was ik van de een op de andere dag rapper. Je kan ook meedoen aan The Voice. Maar dan ben je een jaar succesvol, en daarna kelder je zo hard dat je vervolgens weer je zielige leven op moet pakken.”

Waarom moeten studenten in Groningen komen studeren?

“Met Groningen heb je een hele compacte, gezellige stad te pakken. Zonder sluitingstijden in de horeca, wat misschien wel het belangrijkste aspect is van de stad. Ik denk ook dat de mooiste studentenverenigingen in Groningen zitten, zo hebben we het ‘Corps’ in Groningen. Als je daar niet bij wil, zijn er nog een hele hoop studieverenigingen, die echt heel tof zijn! Het jammere aan mijn bestaan is dat ik nooit bij een vereniging heb gezeten!”

Ga nog maar even door.

“Het winkelaanbod is nagenoeg goed. De restaurantjes zijn leuk. De bars zijn gezellig. Kunst en cultuur. Een van de mooiste universiteitsbibliotheken zit hier. Het is gewoon echt de perfecte studentenstad! Plus, je bent gewoon hartstikke welkom. Er zijn ook een hele hoop meisjes die gaan studeren van 17, 18 jaar. Het klinkt misschien heel gay, maar het is voor die ouders wel heel fijn dat hun kinderen in Groningen zitten omdat het een enorm veilige stad is. Alhoewel ze zeker niet veilig zijn voor de jongens die er rondlopen, want er wordt me hier toch een potje geflikflooid! Tenminste, in onze kringen wel altijd. Maar ook in de studentenwereld, waar ik een hoop leuke uitstapjes heb gemaakt kan ik je vertellen. Als je een hoog libido hebt moet je in Groningen studeren!”

Door Koos Tervooren